Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi finalizat la 15 august

| 01 iul, 2014

Conducta de gaze Iaşi - Ungheni, prin care Republica Moldova va putea importa resurse din România, va fi finalizată la 15 august, urmând ca România să exporte prin intermediul acestui gazoduct circa 1-2% din producţia naţională, într-o primă fază, a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

"Prima fază a proiectului va permite un schimb de gaz dinspre România spre Republica Moldova de aproximativ 14.000 - 15.000 de metri cubi pe oră, ceea ce înseamnă 1-2% din producţia totală a României', a spus ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Întrebat ce companii vor exporta efectiv gaze din România, el a explicat că va fi organizată o licitaţie pentru rezervarea capacităţii conductei.

'Vom vedea de unde vor proveni gazele. Conform procedurilor, Transgaz şi noua companie din Republica Moldova, respectiv Vestmoldotransgaz, vor trebui să semneze un acord de cooperare şi, apoi, tot conform metodologiilor în vigoare, vor scoate la licitaţie capacitatea conductei printr-o procedură numită open season. De văzut cine va rezerva capacitate şi de văzut ce actori economici vor putea încheia contracte comerciale, care pot fi şi dinspre România spre Republica Moldova, dar şi dinspre Republica Moldova spre România. Este primul interconector care funcţionează în ambele sensuri încă de la punerea sa în funcţiune', a arătat Nicolescu.

Potrivit acestuia, procesul de open season se va organiza după semnarea acordului de cooperare.

'Din punctul de vedere al statului român, noi am cam făcut tot ce era de făcut, proiectul este finalizat pe partea românească. Pe partea din Republica Moldova este realizat într-o proporţie mare şi va fi finalizat la 15 august. Mă bucură foarte mult că ne-am încadrat în buget şi suntem chiar cu 10% sub bugetul estimat', a subliniat oficialul guvernamental.

Întrebat la ce preţ vor importa gaze cei din Republica Moldova, el a arătat că preţurile vor face obiectul înţelegerilor comerciale între companii.

'Existenţa acestei noi surse de aprovizionare pentru Republica Moldova creează premisa obţinerii unor condiţii comerciale mai bune pe contractele actuale pe care le au. Gazele care vor veni din România într-o primă fază vor acoperi, la nivel anul, circa 8-9% din consumul Republicii Moldova, excluzând Transnistria', a adăugat Nicolescu.

Potrivit Departamentului pentru Energie, în prima etapă, gazoductul va transporta 14.000 - 15.000 metri cubi pe oră, iar în a doua etapă, capacitatea va ajunge la 1,5 - 2 miliarde de metri cubi pe an.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ