Gazprom reduce preţul la gaze pentru Lituania cu 20%

| 15 mai, 2014

Grupul rus Gazprom va reduce cu aproximativ 20% preţul gazelor livrate Lituaniei de la 1 iulie, a anunţat miercuri şeful adjunct al departamentului juridic al concernului, Dmitri Handoga, citat de RIA Novosti.

'Aproape cu 20%', a spus Handoga, întrebat despre cât de mare va fi reducerea de care va beneficia Lituania.

Mass-media lituaniene relataseră anterior, citând surse neoficiale, că preţul gazelor ruseşti ar putea să scadă cu aproximativ 20%, adică la 370 de dolari pe mia de metri cubi.

Premierul lituanian Algirdas Butkevicius a anunţat la începutul lunii mai că Lituania a ajuns la un acord cu gigantul Gazprom, dar fără să ofere cifre exacte. Potrivit acestuia, noul preţ va fi valabil începând cu 1 iulie, până la expirarea contractului actual, la 31 decembrie 2015.

Lituania a purtat negocieri cu Gazprom timp de aproape un an în legătură cu preţul la livrările de gaze ruseşti, costurile tranzitului de gaze în regiunea rusă Kaliningrad prin teritoriul Lituaniei şi aplicarea celui de-al treilea pachet energetic european.

Al treilea pachet energetic prevede vânzarea de către Gazprom a acţiunilor sale în cadrul operatorului lituanian de transport al gazelor naturale Amber Grid, în care statul lituanian deţine 17,7%, compania rusă - 37,06% şi germanii de E.ON Ruhrgas - 38,9%.

La momentul actual, în afară de Lituania, alte ţări încearcă să obţină reducerea preţului la gazele livrate de către Gazprom, între care şi Turcia, a indicat şeful adjunct al departamentului juridic al concernului rus, Dmitri Handoga. 

'Avem un dialog constant între cumpărător şi vânzător. Gazprom nu stabileşte singur preţul. Este o formulă derivată, adică în contractul nostru nu scrie că preţul este de atâţia euro sau dolari pe mia de metri cubi', a explicat acesta, adăugând că societatea rusă de gaze a solicitat în repetate rânduri Comisiei Europene să nu intervină în dialogul său cu clienţii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ