Generalii care şi-au cerut trecerea în REZERVĂ în ultimele zile, înainte de OUG care le-ar fi adus o pensie mai mică

| 31 iul, 17:30

Generali din mai multe structuri au cerut, recent, pensionarea, cei mai cunoscuţi fiind fostul şef al STS, Marcel Opriş, şi un cadru SRI controversat, Elena Istode. Solicitările de retragere din activitate au venit înainte de anunţul Guvernului privind modificarea legii pensiilor militare.

Miercuri, 26 iulie, Administraţia Prezidenţială anunţa că preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului de brigadă ing. Marcel Opriş, la cererea acestuia. Opriş conducea Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) din decembrie 2005. Marcel Opriş s-a născut în data de 19 august 1958 în satul Chieşd (judeţul Sălaj), iar în 2011, prin decret prezidenţial, a fost înaintat în gradul de general cu patru stele.

Tot miercuri, preşedintele Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului - maior – cu două stele, Balaure Ioan, din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Balaure a deţinut până miercuri funcţia de director economic în cadrul STS.

La doar câteva zile distanţă, timp în care Guvernul a anunţat schimbarea legii privind pensiile speciale prin ordonanţă de urgenţă, alţi zece generali, de această dată de la SRI, au cerut trecerea în rezervă. Unul dintre ei este Elena Istode, care în urmă cu câteva luni a apărut în fotografii din vacanţe de lux la Monaco şi Nissa cu familia politicianului Cristian Rizea. A explicat Comisiei de control al SRI că a fost colegă de facultate cu soţia fostului deputat, că a achitat o parte importantă a costurilor şi că a informat conducerea serviciului despre aceste ''activităţi''. Istode a fost şefa departamentului Securităţii Economice, potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public.

Istode a fost avansată de Traian Băsescu la gradul de general cu o stea în anul 2011, alături Emilia-Cristina Posastiuc, şi ea aflându-se pe lista celor celor trecuţi în rezervă luni.

Un alt general care s-a retras este fostul şef al direcţiei de Prevenire şi Combatere Terorism, Cozma Sorin-Gabriel. În spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora, în anul 1999, un ministru ar fi cerut şefului SRI de la acea vreme să fie dat afară, însă a fost mutat la un alt departament. Ulterior a devenit şeful Direcţiei Economice.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, la cerere, decretele de trecere în rezervă a zece generali din cadrul SRI, însă trecerea în rezervă nu a fost însoţită, în niciunul dintre cazuri, şi de acordarea unui grad militar superior celui avut în timpul activităţii.

Cei zece generali trecuţi în rezervă sunt: general de brigadă – cu o stea Zărnescu Daniel, general de brigadă – cu o stea Ceauşu Gheorghe, general de brigadă – cu o stea Cozma Sorin-Gabriel, general de brigadă – cu o stea Istode Elena, general de brigadă – cu o stea Stan Viorel-Adrian, general de brigadă – cu o stea Morgoş Marioara, general de brigadă – cu o stea Babiuc Vasilică, general de brigadă – cu o stea Văleanu Cornel, general de brigadă – cu o stea Posaştiuc Emilia-Cristina, general de brigadă – cu o stea Stoica Constantin-Marius.

Decretele de trecere în rezervă au fost semnate în perioada în care Guvernul se pregăteşte să adopte o ordonanţă de urgenţă care prevede schimbarea modului de calcul al pensiilor speciale, în sensul reducerii acestora. Potrivit proiectului de OUG privind pensiile militare, se va lua în calcul media soldelor lunare/salariilor de funcţii din 12 luni din ultimii 5 ani, la alegere. În prezent, se calculează media veniturilor brute din şase luni consecutive din ultimii 5 ani, la alegere, cu un spor de până la 15%.

Potrivit proiectului prezentat de FSANP, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prezentată anterior. Cuantumul prevăzut de legea în vigoare este de 80%.

Tag-uri: marcel opris
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ