George Maior: Scutul antirachetă este defensiv, nu e îndreptat împotriva unui stat

| 28 iul, 15:04

George Maior, ambasadorul României în SUA şi fost şef al SRI, a declarat marţi că scutul antirachetă care va deveni operațional în acest an pe teritoriul țării noastre este unul defensiv, nu este îndreptat împotriva niciunui stat. Tot marţi, Maior a primit distincţia de Doctor Honoris Causa din partea Academiei Tehnice Militare.

Acuzele de agresiune şi ameninţările din partea Rusiei cu privire la instalarea scutului de la Deveselu sunt catalogate de fostul şef al SRI drept "discuţii politice" şi propagandă.

"Planificarea merge bine în ceea ce privește realizarea scutului antirachetă. Normal că există aceste discuții politice la nivel de retorică, în special din partea unor state din estul granițelor României. Ele au valoare politică mai mult și de propagandă decât una de substanță. Acest scut este unul defensiv, care privește o apărare a teritoriului național și a Europei până la urmă în ceea ce privește amenințarea convențională asimetrică a rachetelor balistice. Nu este îndreptat împotriva unui stat. Dimpotrivă, cred că securitatea europeană are de câștigat prin realizarea acestui proiect strategic. Nu cred că cineva se va abate de la planificarea inițială și va pune în discuție problema scutului", a afirmat Maior.

El a precizat că va fi o prioritate pentru mandatul său de ambasador în Statele Unite ale Americii elementul de securitate al Parteneriatului strategic cu SUA, care vizează inclusiv scutul antirachetă, dar și alte dimensiuni — cooperarea în zona informațiilor, cooperarea militară, participarea la misiuni internaționale de menținere a păcii.

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a mai spus că țara noastră a realizat progrese mari în domeniul anticorupției și că va încerca să transmită la nivel extern realitatea românească și în acest domeniu.

Citeşte şi: George Maior: Parteneriatul cu SUA nu e complet fără rezolvarea problemei vizelor

Tot marţi, George Maior a primit din partea Senatului Universitar al Academiei Tehnice Militare titlul de Doctor Honoris Causa, în cadrul unei ceremonii la care au participat numeroși invitați, printre care vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, ambasadori, personalități politice.

Titlul a fost conferit fostului șef al SRI de către președintele Senatului Universitar al Academiei Tehnice Militare, Laurențiu Mărgărit, ca semn de recunoaștere la contribuția de dezvoltare a învățământului universitar și cercetării științifice, precum și la creșterea vizibilității pe plan național și internațional a Academiei Tehnice Militare.

Laurențiu Mărgărit a apreciat, în discursul său, activitatea lui George Maior ca "om de stat", care s-a dovedit un bun co-negociator al aderării României la NATO, senator, ambasador, "dedicat unei profesii de importanță majoră pentru securitatea națională".

"Opera sa științifică scrisă sau transmisă prin lucrări de specialitate și prin cursuri este utilă atât celor care acum își dezvoltă vocația, cât și celor care peste timp vor dori să înțeleagă timpul nostru. Vă mărturisesc cu emoție că întreaga comunitate academică a considerat pe deplin justificat și îndreptățit demersul onorific de astăzi, ca drum deschis încă din 2004. (...) Vă urăm succes deplin și sănătate, precum și clarviziunea necesară reprezentării României în SUA", a transmis rectorul Academiei Tehnice Militare, Cristian Barbu, la ceremonia desfășurată în aula acestei instituții de învățământ.

La rândul său, George Maior a mulțumit pentru titlul onorific primit, precizând că Academia Tehnică Militară înseamnă foarte mult pentru ceea ce a crezut că trebuie realizat în mandatul pe care l-a avut la MApN.

Fostul șef al SRI, în prezent ambasador al României în SUA, a adăugat că decernarea acestei distincții a fost "o surpriză plăcută".

"Istoria umanității a cunoscut multe aspecte de natură revoluționară în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiei care a influențat atât diplomația, cât și natura războiului, geopolitica, condiția umană până la urmă. Să ne gândim la apariția armelor de foc, care au schimbat strategia de desfășurare a războiului, la evoluția modernă a comunicațiilor care au influențat atât de mult diplomația și războiul, în general politica. Au fost momente semnificative, dar au fost încorporate cumva în fluxul istoriei și lumea a putut raționaliza aceste realizări", a afirmat Maior.

El a punctat că, în prezent, statele se confruntă din perspectiva dimensiunii cyber cu o "revoluție tehnologică mai amplă ca niciodată". Maior a atras atenția că există grupuri care folosesc această tehnologie pentru a crea disfuncții în viața socială, în viața politică a statelor și în modul în care acestea își duc strategia.

"Cred că pentru prima dată în istorie suntem într-o schimbare reală de paradigmă a relațiilor internaționale, a diplomației, a informațiilor. Mai cred cu tărie că un stat care se dorește puternic astăzi trebuie să își atașeze această dimensiune pe toate palierele, să o dezvolte și adapteze la evoluțiile internaționale tehnologice pentru a putea crea proiecție de forță, adică a-și realiza interesele relaționale", a completat George Maior, subliniind că investițiile în această zonă cyber pentru un stat sunt "vitale" dacă vrea să își augmenteze puterea în sensul cel mai pozitiv cu putință.

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a menționat, cu această ocazie, importanța Academiei Tehnice Militare pentru domeniul de securitate națională, specialiștii formați aici fiind foarte apreciați de partenerii NATO și UE.

"Trebuie să apreciem hotărârea Senatului Academiei de a acorda de titlul Doctor Honoris Causa domnului George Maior ca o apreciere a activității științifice și profesionale. Domnul George Maior a dezvoltat în acești ani conceptul de securitate națională, dar și cooperarea între instituțiile din domeniul militar pentru a asigura obiectivele de securitate ale României, dar și obiectivele pe care ni le-am asumat odată cu intrarea în NATO. Domnul Maior a fost secretar de stat la Ministerul Apărării într-o perioadă foarte complicată, când ne pregăteam să intrăm în NATO și trebuiau luate măsuri de reformă a Armatei. De asemenea, ca senator al României (...) a contribuit decisiv la crearea sistemului de securitate de care ne bucurăm astăzi", a afirmat Dușa, felicitându-l și urându-i succes în noua funcție de ambasador în SUA.

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a arătat că "este o onoare" să participe la acest eveniment "de recunoaștere publică" a unui "român care a făcut ceva pentru țara sa".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ