George Maior, despre lista neagră a Moscovei: Este un aspect legat de acest tip de nou RĂZBOI RECE

| 31 mai, 22:10

George Maior a vorbit despre lista cu demnitari din Europa cărora li s-a interzis pătrunderea în Rusia și pe care se află și cinci români.Fostul șef al SRI consideră că lista este o tactică ce ține de un nou tip de război rece, iar România nu trebuie să cedeze unor astfel de presiuni.

„E un aspect legat de acest tip de nou război rece (...) E regretabil că se ajunge și la asemenea gesturi într-un moment în care securitatea internațională și regională este pusă sub presiune, instabilitatea din Ucraina este un element care trebuie să ne preocupe pe toți și în special statele de frontieră ale Uniunii Europene și Uniunea Europeană ca atare. Din păcate, lucrurile care pun tensiune și care blochează comunicarea între cele două mari forțe continuă și acest lucru nu va ajuta la o normalizare pe baze raționale a raporturilor dintre zona euro-atlantică în general și Rusia”, a declarat George Maior, pentru Digi24.

Întrebat pe ce baze a fost făcută această „listă neagră”, fostul șef al SRI a răspuns: „E greu să pătrund în mintea decizionalilor ruși”.

În opinia sa, e vorba inclusiv de propagandă.

Este regretabil și ne îndepărtăm de ceea ce speram cu toții, că până la urmă se va ajunge la un punct de raționalitate în dialogul strategic dintre cele două părți”, a adăugat el.

George Maior spune că România ar trebui să analizeze această situație și să vadă dacă se impun contramăsuri. El a amintit de un episod diplomatic din urmă cu câțiva ani, soldat cu expulzări de diplomați sub acuzații de spionaj.

Cinci români au primit interdicţie de a intra în Rusia. Informaţia a fost anunţată iniţial de fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu, pe pagina sa de Facebook, şi apoi confirmată de Ministerul de Externe de la Bucureşti.

Pe lista prezentată de Moscova apar 89 de persoane din mai multe state ale Uniunii Europene, printre care şi românii Iulian Chifu, diplomatul Adrian Cioroianu, comandantul flotei militare a României, comandorul Tiberiu-Liviu Chodan, deputatul Eugen Tomac şi directorul adjunct Transgaz Gheorghe Haţegan.

Moscova a confirmat că a trimis statelor membre UE o listă cu persoane cărora le-a interzis pătrunderea în Rusia.

Oficialii ruşi au precizat documentul este un răspuns la sancţiuni similare impuse de Uniunea Europeană. Replica diplomaţiei ruse vine după ce mai multe ţări, printre care şi România, au cerut explicaţii Kremlinului cu privire la numele aflate pe lista neagră.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ