Gorghiu: PNL vrea eliminarea votului secret din Parlament

| 21 sep, 15:12

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la Iaşi, că formaţiunea sa politică are un proiect legislativ care vizează eliminarea votului secret în Parlament.

Făcând referire la votul din Senat în cazul Gabriel Oprea, co-preşedintele PNL a afirmat că ar trebui ca între cetăţeanul de rând şi parlamentari să existe egalitate de drepturi. În opinia acesteia, ar trebui eliminat votul secret în Parlament pentru ca astfel electorii să ştie exact cum au votat trimişii lor în Legislativ. 

"E foarte greu de calificat. Totuşi, sunt peste 70 de voturi în Senat împotriva solicitării de urmărire penală. Fac abstraţie de cazul domnului Oprea. Există, de la început, aceste diferenţe între cetăţeanul de rând, care vrea să aibă aceleaşi drepturi ca parlamentarul. Eliminarea votului secret vine din nevoia de transparenţă. În momentul în care eşti votat ca parlamentar, populaţia se aşteaptă să ştie ce votezi, cum votezi şi ce iniţiativă parlamentară ai. Vă spun că mitul acesta e unul care trebuie demontat, acela că în Constituţie sau de la momentul elaborării Constituţiei s-a impus această procedură a votului secret. Fals. Am căutat să văd cum s-au purtat discuţiile la momentul elaborării Constituţiei. În 1991, când s-a organizat Adunarea Constituantă, cei din comisia de redactare a Constituţiei spuneau un singur lucru: votul secret alterează principiul transparenţei şi posibilitatea de control din partea electoratului faţă de reprezentanţii în Parlament', a spus Alina Gorghiu. 

În acest sens, liderul liberal a mai spus că, deşi PNL are un proiect legislativ privind eliminarea votului secret în Parlament, PSD blochează iniţiativa de doi ani. 

"Avem un proiect de lege care spune ceva simplu: renunţăm la votul secret şi îl dăm cu orice vot în 48 de ore. Nici astăzi nu este votat acest proiect de PSD. Eu cred că o eventuală majoritate parlamentară va rezolva această problemă. În acest mandat nu există nicio şansă, e blocat de PSD", a precizat Alina Gorghiu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ