Gruia Stoica rămâne în arest la domiciliu

| 10 oct, 2014

Omul de afaceri Gruia Stoica, acuzat de cumpărare de influenţă în legătură cu o licitaţie organizată de Complexul Energetic Oltenia, rămâne în continuare în arest la domiciliu, instanţa respingând cererea lui de înlocuire a acestei măsuri cu cea a controlului judiciar.

Magistraţii de la Curtea de Apel Ploieşti au constatat, vineri, că se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpatul Gruia Stoica, astfel că au respins cererea acestuia privind înlocuirea măsurii preventive a arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar.

De asemenea, magistraţii au respins ca neîntemeiată cererea formulată de inculpatul Doru Boştină privind încetarea obligaţiei de a nu depăşi limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată, stabilită în cadrul măsurii preventive a controlului judiciar.

Decizia instanţei nu este definitivă, ea putând fi contestată în termen de 48 ore de la comunicare.

Omul de afaceri Gruia Stoica a fost trimis în judecată la data de 12 februarie, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă, alături de avocatul Doru Boştină, acuzat de trafic de influenţă. Potrivit DNA, în luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia SA (CEO) Târgu Jiu a lansat public procedura de licitaţie ce avea ca scop încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect 'Servicii de transport feroviar de cărbune' pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform fişei de date a achiziţiei, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II şi 172.574.610 lei pentru SE Işalniţa). La data de 17 ianuarie 2014, CE Oltenia a transmis invitaţii de participare la procedura în cauză (organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante) către CFR Marfă, SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti (GFR) şi alte trei societăţi comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de către societăţile comerciale dispuse să ia parte la procedura de licitaţie era data de 29 ianuarie 2014.

CFR Marfă şi-a manifestat intenţia de a participa la procedura de achiziţie a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparţinând Complexului Energetic Oltenia şi prin urmare a cerut să i se elibereze documentaţia de atribuire (fişe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).

Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoană care controlează GFR SA, membră a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Boştină că-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta să îşi exercite influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directorului general al CFR Marfă (funcţionar public), pentru a-l determina să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să-i comunice preţul oferit de societatea pe care o conduce, la licitaţia din 29 ianuarie 2014, aşadar să divulge date confidenţiale. Acest demers avea ca scop adjudecarea de către Gruia Stoica a contractului ce făcea obiectul licitaţiei, respectiv transport cărbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

Procurorii susţin că, în acest context, avocatul Boştină i-a promis lui Gruia Stoica faptul că va înlesni, în schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de preţ şi va folosi pentru realizarea traficului de influenţă un intermediar care poate exercita influenţa directă asupra directorului general al CFR Marfă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ