Grupul Volkswagen se așteaptă la o creștere de 4% a veniturilor în 2017

| 14 mar, 14:59

Volkswagen AG, cel mai mare producător auto din lume, se așteaptă la o creștere ușoară a veniturilor în acest an, comparativ cu nivelul record din 2016, de 217,3 miliarde de euro, transmit Reuters, RTTNews și AP.

Grupul german estimează că în 2017 va înregistra un avans al veniturilor de 4% și o marjă de profit de 6-7%, față de 6,7% în 2016.

Dar profitul operațional al brandului Volkswagen, cel mai afectat de scandalul emisiilor (Dieselgate), a scăzut anul trecut cu 10%, la 1,9 miliarde de euro (două miliarde de dolari), în timp ce marja de profit s-a situat în 2016 la 1,8%, de la 2% în 2015. Veniturile au înregistrat anul trecut un declin de 0,6%, la 105,7 miliarde de euro.

În schimb, la nivel de grup s-a înregistrat un profit operațional record în 2016, excluzând elementele excepționale, datorită majorării vânzărilor modelului sport Porsche și a redresării diviziei de camioane, Scania.

Brandul VW a realizat anul trecut aproape jumătate din veniturile grupului german dar sub 10% din profitul operațional.

În noiembrie, brandul a ajuns la un acord cu sindicatele pentru reducerea numărului de angajați și are ca obiectiv economii anuale de costuri de 3,7 miliarde de euro până în 2020, când ar urma să ajungă la o marjă de profit de 4%, dar sub nivelul rivalilor săi.

Remunerația totală a șefului brandului VW, Herbert Diess, a scăzut anul trecut la 3,93 milioane de euro, de la 7,13 milioane de euro în 2015.

Marți dimineață, acțiunile Volkswagen au scăzut cu 0,7% la Bursa de la Frankfurt, la 143,10 euro, mult sub nivelul de aproximativ 160 de euro înregistrat înaintea începerii scandalului emisiilor, în septembrie 2015.

"Statele Unite rămân o piață de bază pentru Volkswagen și sperăm să ne extindem în regiune, în pofida Dieselgate", a afirmat marți directorul general al grupului german, Matthias Mueller, la conferința anuală a acționarilor.

Luna trecută, Volkswagen a anunțat că va plăti cel puțin 1,2 miliarde de dolari, sub formă de răscumpărări și despăgubiri, pentru 78.000 de clienți americani care dețin autovehicule echipate cu motoare diesel implicate în scandalul manipulării emisiilor poluante.

Volkswagen a precizat că aceste despăgubiri vor fi acordate celor care dețin autovehicule Audi, Volkswagen și Porsche echipate cu motoare diesel de trei litri. În plus, Volkswagen s-a angajat să răscumpere sau să schimbe alte 20.000 de autovehicule care datează din 2009-2012.

Acordul cu privire la motoarele diesel de trei litri vine după un altul, mai costisitor (de aproape 15 miliarde de dolari) finalizat în 2016 și care vizează aproximativ 500.000 de vehicule diesel Volkswagen echipate cu motoare de doi litri.

Volkswagen face obiectul unor investigații în mai multe țări, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi și Bugatti, dar și camioanele MAN și Scania.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ