Guvern: Cheltuielile pentru Cercetare, Dezvoltare, Invovare vor creşte până la 1% din PIB până în 2020

| 28 feb, 11:58

Ţintele Strategiei Naţionale de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2014 - 2020 (SNCDI 2020), potrivit modificărilor aprobate printr-o Hotărâre în şedinţa de luni a Guvernului, au fost fixate în spiritul convergenţei României cu media UE, astfel încât, până în 2020, cheltuielile publice pentru CDI vor creşte treptat până la 1% din PIB.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, modificările actualizează Strategia naţională CDI în conformitate cu programul de guvernare şi cu evoluţiile recente din ştiinţă. 

"Astfel, în contextul corelării cu politicile europene de coeziune, SNCDI 2020 vizează conectarea la noile priorităţi ale ştiinţei şi tehnologiei din UE, prevăzute în strategia Europa 2020, respectiv în iniţiativa Europa - O Uniune a inovării, precum şi în principalul instrument de implementare - programul Orizont 2020. (...) Ţintele strategiei au fost fixate în spiritul convergenţei României cu media UE: până în 2020, cheltuielile publice pentru CDI vor creşte treptat până la 1% din PIB, la care se adaugă facilităţile fiscale - ajutorul indirect - pentru firmele private şi măsurile de stimulare a investiţiei private în cercetare în scopul realizării ţintei asumate de 1% din PIB", precizează sursa citată. 

Guvernul evidenţiază că modificările aduse SNCDI 2020 prin hotărârea aprobată luni au în vedere, în principal, o mai bună reprezentare a domeniului energiei nucleare, sector important pentru activitatea de cercetare din România, şi contribuie la realizarea obiectivelor prevăzute în documentele care au stat la baza strategiei naţionale de dezvoltare. 

Astfel, unele din noile prevederi ale SNCDI se referă la includerea în Pilonul 3. Leadership regional la frontiera ştiinţei şi în tehnologie: străpungeri în domenii strategice a proiectului ALFRED, infrastructura dedicată reactorilor rapizi răciţi cu plumb de generaţie IV. 

O altă prevedere este cea legată de corelarea sinergică a politicilor CDI cu a altor sectoare şi anume a domeniului energetic, cu prioritate a domeniului energeticii nucleare, prin recunoaşterea efectivă a statutului prioritar de promotor real al dezvoltării economice şi sociale, asigurării unui mixt energetic diversificat, indică sursa citată. 

Totodată, s-a decis includerea în SNCDI, ca priorităţi, a consolidării integrării în spaţiul european de cercetare inclusiv prin susţinerea participării organizaţiilor de cercetare şi a centrelor universitare în structuri specializate, reţele tematice sau platforme tehnologice europene de interes pentru România. 

De asemenea, s-a avut în vedere promovarea şi susţinerea componentei de cercetare în parteneriatele strategice ale României, sprijinirea participării la proiectele din cadrul Orizont 2020, cât şi din programul EURATOM, susţinerea participării la activităţile organismelor sau iniţiativelor internaţionale (CERN, ESA, AIEA, NEA etc.) care presupun afilierea sau acorduri de cooperare ştiinţifică, pe bază de planuri integrate de participare, asigurarea suportului ştiinţific şi tehnologic în domeniul securităţii nucleare, în cadrul unor cooperări de tip Practical Arrangements/Capacity Building cu AIEA, Viena. 

O altă componentă a SNCDI, se arată în comunicat, va pune accent pe dezvoltarea şi susţinerea cooperării ştiinţifice şi tehnologice în baza Parteneriatului strategic cu SUA. 

De asemenea, informează Guvernul, se evidenţiază Planul strategic european pentru tehnologii energetice (SET Plan), ceea ce va permite o creştere a gradului de utilizare a fondurilor europene pentru obiectivele de cercetare şi dezvoltare tehnologică din acest sector. 

Nu în ultimul rând, se propune corelarea cu o serie de strategii adoptate sau care sunt necesare să fie aprobate în viitor, astfel: Strategia energetică, Strategia naţională pentru securitatea nucleară, Strategii regionale de specializare inteligentă, documente care au incluse obiective de cercetare.

Tag-uri: cercetare, dezvoltare, pib
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ