Guvernul a adoptat un proiect privind normele de implementare ale programului ''Prima Casă''

| 30 dec, 16:35

Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de Hotărâre de Guvern care vizează modificarea şi completarea actului normativ privind aprobarea normelor de implementare a programului ''Prima Casă'', transmite Agerpres.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), Executivul alocă în 2016 un plafon suplimentar de garanţii pentru programul "Prima Casă" de 1,3 miliarde lei, la care se adaugă 200 de milioane de lei din sumele eliberate ca urmare a rambursărilor creditelor în derulare, astfel încât plafonul total ajunge la 1,5 miliarde de lei anul viitor. 

Plafonul va fi redus aproape la jumătate faţă de anul 2015, când plafonul iniţial, de 2,6 miliarde de lei, a fost suplimentat pe final de an cu 200 de milioane de lei, astfel încât suma garanţiilor acordate în cadrul programului a ajuns la 2,8 miliarde de lei. 

Potrivit proiectului, statul reduce marja de dobândă maximă pe care băncile o pot percepe pentru astfel de credite de la 2,5 puncte peste ROBOR la trei luni, la 2 puncte. 

De la lansarea programului, în anul 2009, până în prezent, au fost acordate mai mult de 166.000 de garanţii, pentru finanţări în valoare de peste 3.202 milioane de euro (după preluarea a 50% din risc de către bănci), respectiv peste 13,9 miliarde de lei. 

De la începutul anului şi până în prezent, au fost emise 30.070 de garanţii în valoare de 2,52 miliarde de lei. În cadrul programului, rata de default (neplată - n. r.) este de 0,2%, până acum fiind executate 401 garanţii, menţionează Ministerul Finanţelor Publice în Nota de fundamentare a actului normativ.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ