Guvernul a declanşat controale la terenurile din Călăraşi, judeţ unde familia Băsescu a cumpărat 290 de ha

| 13 noi, 2013

Corpul de Control al primului ministru a început din data de 8 noiembrie să verifice toate instituţiile implicate în reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate în raza judeţului Călăraşi. Controlul a fost declanşat imediat după ce fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, Ioana, a cumpărat 290 de hectare de teren arabil în comuna călărăşeană Nana.

Într-un document semnat de Constantin Lica, şeful Corpului de Control al primului ministru, din 8 noiembrie 2013, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi, Ovidiu Benea, este înştiinţat că pe raza judeţului Călăraşi vor fi întreprinse mai multe controale pentru a verifica sănătatea juridică a unor reîmpropietăriri. De altfel, verificările instituţiei conduse de Lica au început în aceaşi zi. Mişcarea vine la două luni după ce fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, Ioana, a achiziţionat 290,41 hectare de pământ arabil în comuna Nana pentru care a plătit 1,4 milioane de euro, cea mai mare parte a sumei provenind dintr-un credit de la CEC Bank. Vânzătorul a fost compania Berfige controlată de o femeie de 39 de ani din Italia, Mara Bertola.

Tranzacţia dintre Ioana Băsescu şi Berfige pare suspectă în sensul că proprietarul italian a vândut suprafaţa respectivă (constituită din loturi diferite, adunate în timp de la mai mulţi proprietari) la preţ considerat foarte bun pentru cumpărător, cu doar câteva luni înainte de 1 ianuarie 2014, dată de la care se ridică interdicţia de a achiziţiona terenuri de către presoanele fizice din UE. Întrebările frecvente sunt: cine e în spatele Marei Bertola şi ce beneficii au obţinut aceste persoane în urma tranzacţiei cu o suprafaţă mare de teren, situată în inima Bărăganului, la o distanţă apropiată de Bucureşti. O bună parte din terenul de 290 de ha a fost preluat de la IAS Buciumeni.

La începutul anului, situaţia funciară din judeţul Călăraşi a intrat în vederile DNA iar şeful de secţie de atunci, Lucian Papici, a solicitat informaţii şi documente legate de restituiri în mai multe localităţi din judeţ, inclusiv de la Nana. Papici a fost recent subiectul unei dispute între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu după ce procurorul Tiberiu Niţu a decis înlocuirea acestuia din fruntea Secţiei I din DNA pe motiv că i s-a terminat mandatul. Băsescu a reclamat ingerinte politice în treburile Justiţiei în condiţiile în care Papici a orchestrat dosarul Referendumul care s-a lăsat cu declanşarea urmăririi penale a vicepremierului Liviu Dragnea.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ