Guvernul a pregătit masa pentru refugiaţi: 10 lei pe zi pentru fiecare persoană

| 19 ian, 16:33

Guvernul a stabilit în şedinţa de marţi nivelul ajutoarelor de care pot beneficia solicitanţii de azil pe teritoriul României. Aceştia pot primi 10 lei pe zi pentru mâncare şi bani pentru îmbrăcăminte, locuinţă şi transport.

Solicitantul de azil lipsit de mijloace va beneficia din partea statului român de o sumă de 10 lei pe zi pentru hrană, de 67 - 100 de lei pe sezon pentru îmbrăcăminte, precum și de asistență materială pentru închirierea unei locuințe și acoperirea cheltuielilor de întreținere, a decis, marți, Guvernul, care a adoptat o hotărâre de modificare a normelor metodologice de aplicare a legii în domeniu.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a făcut aceste precizări după ședința săptămânală a Cabinetului Cioloș, adăugând că Guvernul asigură astfel transpunerea totală a directivei europene privind procedurile de azil, precum și a directivei privind stabilirea standardelor pentru primirea solicitanților de protecție internațională.

Hotărârea de Guvern reglementează aspecte referitoare la dreptul solicitanților de azil la servicii gratuite de informare, mediere, consiliere profesională și instituie cadrul legal pentru majorarea sumei acordate de statul român unui solicitant de azil lipsit de mijloace materiale, a spus Suciu. Potrivit acestuia, valorile maxim estimate iau în calcul o durată medie a procedurii de azil de 10 luni.

"Solicitantul de azil beneficiază, la cerere, de o sumă pentru hrană de 10 lei pe persoană/zi, de îmbrăcăminte în limita sumei de 67 lei de persoană pe sezon vară și de 100 lei de persoană pe sezon iarnă, la care se adaugă 6 lei de persoană/zi, reprezentând cheltuieli cu transport local, servicii culturale, presă, servicii de reparații și cheltuieli pentru igiena personală. De asemenea, statul român poate oferi asistență materială pentru închirierea unei locuințe de 450 lei pe persoană/lună și asistență materială pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere, în valoare de 120 lei/lună. Aceste sume sunt pentru persoanele care beneficiază de dreptul de azil conform legii și care primesc aceste sume pe baza normelor aprobate azi de Guvern", a adăugat Dan Suciu.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, "suma acordată lunar pentru chirie va scădea cu 30% în cazul familiilor cu doi membri și cu 40% în cazul familiilor cu trei membri".

"Inspectoratul General pentru Imigrări poate suspenda acordarea acestor sume și poate impune rambursarea sau suportarea pe viitor a costurilor respective în cazul în care constată că solicitantul de protecție internațională deține mijloacele necesare unui nivel de trai adecvat și poate contribui la suportarea costurilor aferente condițiilor material de primire și îngrijirilor medicale", a precizat Guvernul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ