Guvernul a stabilit stocurile minime de ţiţei şi petrol

| 04 sep, 2013

Un proiect de lege privind constituirea şi menţinerea unui nivel minim de rezerve de ţiţei şi de produse petroliere a fost adoptat în şedinţa de miercuri a Guvernului, după ce Comisia Europeană (CE) a cerut României să ia măsuri pentru a garanta respectarea deplină a obligaţiilor sale în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene privind stocurile petroliere.

'Totalul stocurilor de petrol care trebuie menţinute în permanenţă corespunde cel puţin mediei zilnice a importurilor nete pe 90 de zile sau mediei zilnice a consumului intern pe 61 de zile, valoarea cea mai mare dintre acestea fiind cea selectată. Fiecare stat membru menţine un registru detaliat şi actualizat în permanenţă al tuturor stocurilor specifice şi de urgenţă, transmiterea situaţiilor statistice făcându-se lunar şi anual', a informat biroul de presă al Guvernului.

Stocurile minime se calculează însumând stocurile de urgenţă şi stocurile specifice.

Stocurile specifice sunt stocurile în cazul cărora obligaţia constituirii şi menţinerii revine statului membru. Stocurile de urgenţă desemnează stocurile pentru care obligaţia constituirii şi menţinerii revine operatorilor economici.

Stocurile comerciale desemnează stocurile petroliere ale companiilor destinate livrărilor pe piaţa internă şi la export, fără ca directiva să impună menţinerea acestora.

Entitatea centrală de stocare este un organism sau serviciu non-profit, care acţionează pentru interesul general şi are drept misiune achiziţionarea, menţinerea şi vânzarea de stocuri petroliere în sensul directivei sau în vederea respectării acordurilor internaţionale referitoare la menţinerea de stocuri de rezervă. Entitatea centrală de stocare este singurul organism sau serviciu căruia i se poate conferi competenţa de a achiziţiona sau vinde stocurile specifice. 

'Proiectul de Lege aprobat de Guvern asigură cadrul legal pentru aplicarea Directivei 2009/119/CE', se mai arată în comunicatul Guvernului. 

Comisia Europeană (CE) a cerut pe 20 iunie în mod oficial României, Cehiei, Belgiei, Portugaliei şi Ciprului să ia măsuri pentru a garanta respectarea deplină a obligaţiilor lor în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene privind stocurile petroliere.

Directiva CE din 2009 impune statelor membre să menţină stocuri minime de ţiţei sau produse petroliere pentru a garanta siguranţa aprovizionării cu petrol în cazul unor posibile întreruperi. Dată fiind importanţa petrolului în consumul energetic al UE, puternica dependenţă externă a UE de aprovizionarea cu ţiţei şi produse petroliere şi incertitudinea geopolitică în multe regiuni producătoare, este vital să se garanteze accesul consumatorilor la produse petroliere în orice moment, nota CE într-un comunicat de presă. 

CE a trimis în acest sens un aviz motivat Belgiei, Ciprului, Republicii Cehia, Portugaliei şi României, care nu au informat executivul cu privire la măsurile de transpunere a directivei în legislaţia lor naţională.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ