Guvernul anunță un Crăciun fericit pentru români

| 15 dec, 2013

Finalul anului 2013 aduce vești bune pentru români din partea Guvernului. Salariații bugetari vor primi mai multe zile libere pentru a putea petrece sărbătorile alături de cei dragi, iar prin Legea Bugetului, pentru anul ce bate la ușă, se vor aloca și mai mulți bani unor categorii vulnerabile de cetățeni precum pensionarii, profesorii debunanți și medicii rezidenți.


Prin hotărârea luată în sedința de Guvern s-a stabilit ca zilele libere suplimentare pentru bugetarii statului român să fie 27, 31 decembrie și 3 ianuarie, astfel încât perioada de Crăciun și Anul Nou, în care oricum nu se lucra, să fie legată cu cea de weekend. Zilele libere urmează să fie recuperate în ianuarie.

De asemenea, în ședința de Guvern de miercuri s-a reușit alocarea banilor pentru sistemul preuniversitar și cel universitar. 40 de milioane vor merge către Ministerul Educației, 75 de milioane de lei pentru Ministerul Afacerilor Interne pentru plata uniformelor, achitând astfel ultimele datorii de pe vremea lui Boc, iar 87 de milioane de lei vor merge către însoțitorii persoanelor cu dizabilități.

La acestea se adaugă și decizia recentă de acordare a salariilor și pensiilor în avans în luna decembrie, pentru ca familiile care depind de aceste venituri să aibă suficiente fonduri pentru a sărbători Crăciunul și Anul Nou așa cum își doresc.

Prin deciziile luate la nivelul Executivului s-a dorit organizarea din timp a perioadei sărbătorilor astfel încât românii să scape de grijile specifice perioadei și să se concentreze mai mult pe familii.

Mai mult, banii alocați în plus prin noul buget vor fi distribuiți în mod echitabil și transparent astfel încât noile surse de venit să stea la baza dezvoltării armonioase a României. Bugetul de 230 de miliarde este convenit pentru a se realiza noi investiții în țară, pentru a se mări pensiile și a se crește salariile.

Ținând cont că educația este o necesitate vitală, Guvernul condus de premierul Victor Ponta a decis majorarea pentru anul 2014 cu 10% a subvenției acordate de la bugetul de stat pentru căminele și cantinele din campusurile universitare.

Măsura se adaugă deciziei de mărire cu 10% a salariilor profesorilor debutanți din învățământul preuniversitar, cu o vechime maximă de șase ani la locul de muncă, și cu 10% a salariilor preparatorilor și asistenților universitari.

Alături de Educație, domeniul Sănătății reprezintă o altă prioritate pentru Guvern. Creșterea fondului destinat Sănătatii este un alt obiectiv asumat de premierul Ponta după ce a reușit ca România să aibă cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul al treilea.

Conform organizării bugetului pe 2014, Sănătatea primește aproape 30 de miliarde de lei. Ministerul Sănătății va încasa cu 2, 5 miliarde de lei mai mult decât în 2013, de la 5,2 miliarde la 7,8 miliarde, iar Casa Națională de Sănătate va primi 22,6 miliarde de lei.

Una dintre noutățile importante din bugetul pentru anul 2014 constă în faptul că se vor aloca burse de 150 de euro lunar pentru tinerii medici și farmaciști. Investiția în tineri este o garanție că România susține dezvoltarea sistemului educațional și îi încurajează să profeseze în tară.

În ansamblul său, bugetul pentru 2014 este conceput astfel încât să acopere toate cheltuielile importante. Aproape 50 de miliarde de lei vor merge către plata salarii, iar incă 52 de miliarde către pensii. 15 miliarde de lei vor fi date pentru salariile destinate angajaților din structurile militare, ordinea publică și justiție.

Aproape 10 miliarde pentru profesori și cadre didactice, 9 miliarde salarii plătite pentru funcționarii la nivel înalt, 7 miliarde salarii din sistemul medical și încă 5 miliarde pentru celelalte instituții și autorități centrale.

Zilele libere acordate de către Guvern cu ocazia sărbătorilor de iarnă, împreună cu veștile bune venite prin Legea Bugetului, sunt menite să aducă o stare mai bună în sufletele românilor și să readucă speranța unei schimbări în bine în trăirile specifice perioadei de sărbători.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ