Guvernul Dăncilă a aprobat OUG pe legile justiției. Procurorii, sub control politic direct

| 15 oct, 11:36

Guvernul Dăncilă s-a reunit luni dimineața, de la ora 9:00, într-o ședință extraordinară, pentru a adopta o ordonanță de urgență care să modifice Legile justiției, abia modificate în Parlament.

Duminică, juriştii PSD încă mai lucrau la ultima formă a ordonanţei, potrivit Realitatea Tv, iar Tudorel Toader a fost la sediul PSD pe seară, pentru ultimele retuşuri. Totodată, s-a amânat şi şedinţa Biroului Permanent Naţional a partidului, care urma să aibă loc luni, la prânz, tocmai pentru că mulţi lideri fac parte şi din Guvern. Imediat după şedinţa Guvernului, premierul va pleca din țară.

Guvernul Dăncilă a aprobat, luni dimineață, în ședința de la ora 9:00 o Ordonanță de urgență pentru legile justiției. Realitatea.net va transmite în LIVE TEXT principalele declaraţii şi decizii din şedinţa Executivului.

UPDATE. 10.20. Ședința de Guvern a luat sfârșit, Guvernul a aprobat OUG pe legile justiției. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut declarații de presă după terminarea ședinței de Executiv. Modificările adoptatesunt benefice pentru domeniul justiției și pentru cetățeni, a dat asigurări Toader. "Nu am mers la Comisia de la Veneția pentru a negocia soluțiile din Ordonanța de urgență. Nici pentru a solicita și lua aprobare de la Comisie. Nu am mers pe cont propriu, fără o prealabilă dezbatere cu decidenții din țară", a ținut să precizeze ministrul Justiției.

Tudorel Toader a anunțat că a dat un sens concret prevederii constituționale potrivit căreia procurorii își desfășoară activitatea sub "autoritatea" ministrului Justiției. Textul noii OUG prevede că Ministrul Justiției poate sesiza direct Inspecția Judiciară cu privire la activitatea unor procurori. Măsura a fost aspru criticată de corpul magistraților și de societatea civilă.

UPDATE. 9.10. Ședința de guvern programată pentru luni dimineaţa a început. Premierul Viorica Dăncilă a confirmat că pe Executivul ia în dezbatere azi o OUG pentru modificarea legilor justiţiei,care ar fi menită să "armonizeze" textul legii cu recomandările Comisiei de la Venetia.

"Cele 3 legi au fost modificate de Parlament, iar modificările au fost validate de CCR şi asigură o mai bună funcţionare a sistemului de justiţie. Ceea ce adoptăm azi reprezintă o armonizare a legilor astfel încât să raspundă mai bine situaţiei din practică. Justiţia trebuie să garanteze drepturile fundamentale ale românilor, imixtiunile în justiţie nu vor fi tolerate", a declarat Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

UPDATE 8.40. Guvernul a transmis presei lista proiectelor care vor fi dezbătute în şedinţa de azi. Pe ordinea de zi normală nu se află nicio Ordonanţă de urgenţă, dar nu este prima dată când sunt introduse proiectele controversate pe ordinea suplimentară.

INFORMAŢIE DE PRESĂ privind proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 15 octombrie 2018

I. PROIECTE DE LEGI

1. PROIECT DE LEGE pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici precum şi pentru stabilirea unor măsuri pentru evaluarea funcţionarilor publici în anul 2018

II. PROIECTE DE HOTĂRÂRI

2. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea Hotărârii Guvernului nr.50/2018 pentru aprobarea modului de repartizare şi de utilizare a sumelor prevăzute la lit.c) şi d) din anexa nr.3/13/02a la Legea bugetului de stat pe anul 2018 nr.2/2018

3. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea stemei oraşului Tismana, judeţul Gorj

4. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind alocarea temporară a unor sume din venituri din privatizare ordonatorului principal de credite cu rol de Autoritate de management pentru Programul Interreg V-A România-Bulgaria

5. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea standardelor minime de lucru în probaţiune pentru instituţiile din comunitate

6. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr.720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a dezvăluit că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a aflat, duminică seară, la sediul partidului, pentru a discuta cu liderii formaţiunii şi cu cei din coaliţie despre ordonanţa de urgenţă privind legile justiţiei care ar urma să fie pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ