Guvernul vrea să schimbe Codul fiscal. Persoanele fără venit ar putea scăpa de plata CASS

| 06 ian, 14:41

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunțat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Victoria, că Executivul ia în calcul să elimine prevederea din noul proiect de Cod Fiscal prin care inclusiv persoanele fără venituri sunt obligate să plătească contribuția la asigurările sociale de sănătate, care ar fi în valoare de 57 de lei pe lună.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat astăzi că Executivul analizează eliminarea obligativităţii pentru persoanele fizice fără venituri de la plata contribuţiei de sănătate, iar într-o lună se vor face modificările necesare la Codul fiscal. Decizia Guvernului vine după declaraţiile secretarului de stat din MFP, Gabriel Biriş, care a declarat că sunt 3 milioane de "fantome", respectiv persoane adulte care nu există din punct de vedere fiscal. Declaraţia lui Gabriel Biriş a scandalizat opinia publică. După un şir lung de controverse pe subiect, Executivul a decis modificarea acestei prevederi din Codul Fiscal.

"Guvernul intenţionează mai multe modificări la Codul Fiscal. Este un semn de întrebare dacă obligarea la plată a contribuţiei a oamenilor fără venit respectă principiul justei împărţeli a poverii fiscale. Iar costurile pentru colectarea acestora par a fi mai mari decât veniturile pe care le-ar obţine statul. Nu vom vâna oamenii prin ţară. Vom încerca, in perioada următoare să clarificam acest caracter de obligativitate a acestei contribuţii, dar acest guvern o sa vrea în continuare creşterea bazei de impozitare", a declarat Dan Suciu.

În acest moment, potrivit Codului fiscal, persoanele fără venituri, cu anumite excepții, stabilite de lege, trebuie să depună o declarație fiscală, potrivit Codului Fiscal. Acestea vor plăti contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună - , pentru a avea calitatea de asigurat, această prevedere existând și până acum. Excepţie fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.

La 1 iulie, România avea 5,6 de milioane de persoane asigurate la sănătate, pentru care nimeni nu plăteşte CASS. Majoritatea sunt copii (3,78 milioane), coasiguraţi (peste 870.000 de persoane), tineri cu vârste până la 26 de ani, elevi, studenţi care nu realizează venituri din muncă (peste 355.000 de persoane), potrivit datelor pe care ni le-a transmis CNAS.

Pe de altă parte, pentru 2,97 milioane de persoane asigurate la sănătate, statul virează contribuţia la fondul de sănătate, dar din banii contribuabililor. Majoritatea sunt pensionari cu venituri mai mici de 740 lei pe lună (2,25 milioane de persoane), beneficiari de ajutor social, precum şi şomeri.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ