Hollande: ”În România am impresia că mă aflu acasă. Nu este o țară ca oricare alta"

| 13 sep, 14:19

Președintele Franței, Francois Hollande, aflat în vizită oficială la București, a ținut un discurs la Palatul Cotroceni, în cadrul căruia a vorbit despre interesele comune ale celor două state.

Este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Franceze din 1997 încoace. Ne-ați făcut invitația acum câteva luni și mă bucur că pot astfel să îmi respect angajamentul de a mă afla aici. Reacția mea la această invitație este și răspunsul meu la relația istorică, economică, științifică dintre cele două țări, care s-a închegat de-a lungul generațiilor.

S-a ajuns la un parteneriat strategic acum câțiva ani, iar vizita mea aici trebuie să îl amplifice, să îl aprofundeze. Am făcut acest lucru prin mai multe proiecte care se nasc azi”, și-a început discursul liderul francez.

Hollande a vorbit întâi de toate despre colaborarea dintre cercetătorii români și cei francezi, dar și vizita pe care o va face la Laserul ELI-NP de la Măgurele: ”Domnule președinte, împreună ne vom deplasa la instalația Laserului ELI-NP, unde cercetătorii de nivel înalt au putut să-și pună în comun compentențele și cunoștințele în domeniul luminii extreme. Nu e ușor să găsim lumina, darămite lumina extremă, deci trebuia să ne unim forțele! Lucruile vor continua în acest sens pentru că cercetătorii vor face investiții suplimentare și-și vor asuma angajamente noi”.

Președintele Francois Hollande a vorbit și despre uzina Airbus Helicopters din Braşov-Ghimbav, dar și despre cooperarea română-franceză în domeniul apărării: ”Al doilea exemplu e ceea ce vom face la Brașov pentru a inaugura uzina Airbus Helicopters. Vrem să arătăm că Franța și România au voința de a coopera în domeniul apărării. Domnul președinte Iohannis a spus că Miniștrii de Externe ai ambelor state se întâlnesc regulat pentru a discuta. De acum, același lucru îl vor face și Miniștrii Apărării, pentru a găsi soluții comune pentru apărarea Europei. Vrem ca Ministerele să aibă schimburi regulate, o analiză comună și politici comune, căci obiectivul nostru este să avem o industrie europeană a apărării”.

Franța, de mai bine de 20 de ani, a înțeles că România vrea să se dezvolte, să se deschidă, să se integreze în UE, iar Franța a însoțit-o pe acest drum. Sunt 450 de întreprinderi franceze în România, care au creat 100.000 de locuri de muncă pentru români. Deci vrem ca Franța să poată aduce soluții în economia României, în domeniul noilor tehnologii, pentru startup-uri, în domeniul energetic, pentru transporturi și mediu. Trebuie să colaborăm în tot ceea ce ține de amenajarea urbană”, a mai declarat Hollande la Palatul Cotroceni.

Șeful de stat a discutat și despre cooperarea dintre România și Franța la nivelul învățământului superior, dar și despre predarea limbii franceze în școlile românești și impactul pe care l-au avut românii asupra culturii franceze.

Această vizită de stat vrea să pună în lumină și cooperarea universitară de nivel înalt. Avem mai bine de 500 de acorduri între instituții universitare din Franța și România. Franța e prima destinaței a studenților români în cadrul programului Erasmus. Sunt 4.000 de studenți și vrem mai mulți.

Atractivitatea Franței vine din francofonia pe care o împărtășim. Româna are rădăcini latine, deci trebuie să ne asigurăm că franceza va fi vorbită și predată în România. 20% dintre elevii români învață franceza ca primă limbă, iar 80% ca limba a doua. De asemenea, cultura franceză a fost îmbogățită de mulți români exilati în Franța, care au dat ce e mai bun din ei.

Am hotărât împreună ca odată cu centenarul să organizăm un sezon cultural încrucisat, în perioada decembrie 2018 - iulie 2019, perioadă în care România va asuma președinția UE”.

Hollande a vorbit și despre obiectivele ce trebuie avute în vedere la summit-ul de la Bratislava:”Avem aceeați obiective: protejarea europenilor și controlarea frontierele externe. Fiecare țară trebuie să facă un efort, țările membre ale spațiului Schengen, dar și cele care aspiră la acesta. Am convenit ca UE să aibă reguli inclusiv pentru libera circulație. UE înseamnă creștere, dar trebuie să fie mai multă creștere, înseamnă locuri de muncă, dar trebuie să fie și mai multe locuri de muncă.

Am vorbit și despre lucrătorii detașați. Nu acceptăm fraudele, abuzurile care se pun în calea libertății de circulație. E în interesul tuturor să îi pedepsim pe cei care abuzează de situație, care dau apă la moarte partidelor extremiste. Trebuie să facem ca directiva privind lucrătorii detașați să fie modificată, cum se face de altfel acum, pentru a respecta principiile care ne unesc”.

Am vorbit și despre romi. Acum câțiva ani, ei au avut consecințe politice în Franța. Această chestiune din 2012 încoace a fost, de asemenea, abordată. Au fost responsabilități de ambele părți pentru a putea controla deplasarea populației. Trebuie să asigurăm întoarcerea lor și sprijinul luptei împotriva sărăciei în România pentru a ne asigura că ele au un trai decent în țara lor. E chestiune de solidaritate, demnitate, trebuie să evităm ca aceste situații să fie folosite în slujba xenofobiei.

Am vorbit despre Ucraina. Trebuie să ne asigurăm că acordurile de la Minsk sunt respectate, singura metodă care poate duce către stabilitate și pace. În ceea ce privește Orientul Mijlociu, trebuie să sprijinim eforturile pentru încetarea ostilităților, pentru că lucrurile care se întâmplă acolo reprezintă un atac la adresa drepturilor omului. Trebuie să găsim o soluție pentru stabilitatea Siriei”, a mai declarat președintele Franței.

Acesta a mai făcu referire și la raticarea acordului de la Paris, care ar trebui să responsabilizeze autoritățile înprivința problemelor de mediu: ”Am vrut totodată ca acordul de la Paris să fie ratificat. Am avut deja succes! Franța a fpst prima care l-a ratificat, dar l-au ratificat și state precum China, Statele Unite ori Brazilia. Trebuie să avem o Europă parte implicată în acest acord de la Paris”.

Mulțumesc României pentru solidaritatea de care a dat dovadă față de Franța ca urmare a atentatelor, dar și pentru sprijinul acordat în Mali și în alte situații.

Sunt foarte fericit că sunt în România, țară europeană. Din aceste motive evocate, România nu e o țară ca oricare alta. Avem rădăcini comune, o cultură comună, avem multe lucruri în comun. Aici am impresia că mă aflu acasă și mă bucur pentru acest lucru”, și-a încheiat Hollande discursul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ