Hossu (Cartel Alfa): Majorarea salariului minim nu va afecta bugetul de stat

| 11 dec, 18:50

Majorarea salariului minim nu va avea un efect negativ asupra bugetului de stat, ci unul pozitiv, iar riscul de a se pierde locuri de muncă nu există, a declarat, vineri, Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", transmite Agerpres.

"Nu există niciun efort bugetar. Dacă erau salariaţi lucrători în domeniul bugetar ar fi fost afectat. Creşterea salariului minim ar avea un efect benefic asupra bugetului de stat întrucât numai pentru cei aproximativ 1,3 milioane de persoane, care sunt astăzi în sectorul economic la nivelul salariului minim pe economie, înseamnă un aport suplimentar la bugetul de stat de 300 de milioane de lei din impozitul de 16%, iar dacă luăm în considerare şi taxele aferente creşte la peste 500 de milioane de lei. Din punct de vedere tehnic creşterea salariului este benefică. Singura justificare care poate să fie este că prin creşterea salariului s-ar putea pierde locuri de muncă. Istoria pe ultimii trei ani a demonstrat că nu există un asemenea risc, creşterile (pe salariul minim n.r.) fiind infime şi absorbite de sistemul economic", a spus Bogdan Hossu. 

Acesta a explicat că la stat, datorită majorărilor care s-au făcut în 2015, nu mai există probleme ca nivelul de salariu să fie sub salariul minim de 1.200 de lei. Cei care ar putea beneficia de această majorare sunt angajaţi din mediul privat sau angajaţi la companii cu capital majoritar ori integral de stat. 

"Ceea ce se propune, 1.200 de lei, rămâne încă mult sub baremul coşului minim, care este estimat astăzi la un nivel de 1.400 de lei net, iar 1.200 de lei este brut, deci pe net este mai puţin, ceea ce arată de fapt o discrepanţă majoră. Ca să nu spunem că în acelaşi timp creşterea salariului minim pe economie nu va face decât să încurajeze scăderea contribuţiilor de asistenţă socială din partea bugetului de stat, care astăzi se consideră a fi deosebit de mari şi sunt foarte mari, tocmai datorită faptului că peste două milioane de salariaţi care sunt persoane active şi care muncesc în acelaşi timp trebuie să devină asistaţi sociali pentru că nivelul de salarizare pe care îl primesc este cu mult sub nivelul la care ar trebui să ajungă", a afirmat Bogdan Hossu. 

Preşedintele Cartel Alfa a mai spus că datele din ultimii trei ani demonstrează faptul că majorări mai mari de salariu minim, faţă de 13% cât se propune în prezent, nu au afectat nici numărul de angajatori şi nici numărul de contracte individuale de muncă pe persoane fizice diferite. 

Declaraţiile au fost făcute la finalul întâlnirii premierului Dacian Cioloş cu reprezentanţi ai CNS Cartel ALFA, CNSLR Frăţia, BNS, CNSDR şi Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian pentru a discuta despre creşterea salariului minim. Din partea Guvernului, la discuţii s-a aflat cei doi vicepremieri, Vasile Dîncu şi Costin Borc, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, şi ministrul Muncii, Ana Costea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ