Hotelierii: Impozitul forfetar va afecta grav firmele

| 27 mai, 2013

Hotelierii consideră că impozitul forfetar propus de Grapini va fi unul suplimentar şi nu va înlocui taxele pe profit sau pe cifra de afaceri, aşa cum promite ministrul delegat pentru IMM şi Turism, ceea ce va afecta firmele, care nu îl vor putea plăti, şi avantajează societăţile care lucrează la negru.

"Ne vom trezi cu un nou impozit, suplimentar, care va afecta direct rezultatul operaţional şi care nu ne va scuti de celelalte taxe, impozite şi contribuţii de tot felul, stipulate de legislaţia în vigoare", se arată într-un comunicat al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).

Potrivit federaţiei, calculul făcut de reprezentanţii statului pentru impozitul forfetar a pornit de la o analiză fracţionată, indicându-se ca bază de calcul un impozit pe profit "datorat sau colectat" în 2011, împărţit la numărul de locuri de cazare evaluate că ar fi fost disponibile în anul 2011. Împărţirea a condus la un cuantum de 55 de euro pentru un loc de cazare în cameră, ca bază de impozitare sugerată.

"O întrebare secundară, de ce oare baza de impozitare nu s-a calculat în lei, moneda noastră naţională, veniturile la care se face referinţă fiind în lei? Va cuprinde Codul Fiscal referiri la euro? Dacă vinzi o cameră pentru clienţi corporate, o vinzi în regim single, nu poţi să obligi pe nimeni să mai stea în cameră cu cineva, iar când o vinzi pentru clienţi leisure, atunci poţi să speri că o cameră cu două paturi (însă majoritatea camerelor din unităţile de cazare au pat matrimonial) chiar va găzdui două persoane deşi, de multe ori, clienţii optează pentru contrariu în cazul în care nu călătoresc cu familia", a spus Radu Enache, preşedintele FIHR.

El a spus că unitatea de măsură pentru industrie este camera, şi nu locul în cameră, iar dubla ocupare a unei camere nu se taxează dublu, ci până la maxim de 1,2 ori din tariful negociat.

Ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a declarat că impozitul forfetar va fi stabilit ca o sumă fixă, în funcţie de anumiţi indicatori pentru fiecare domeniu de activitate, urmând ca firmele să plătească mai puţin decât dacă ar aplica cota de 16% pe profit sau de 3% pe venit.
Ea a afirmat că firma respectivă nu mai plăteşte alt impozit, nici măcar 16% impozit pe profit, arătând că poate face profit "cât vrea", pe care poate să-l investească mai departe sau să acorde dividende. Impozitul forfetar, care ar urma să fie introdus de la 1 iulie, va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto.

Hotelierii spun că deşi au primit asigurări că s-au făcut simulări, cu rezultate favorabile aplicării impozitului forfetar, acestea nu le-au fost niciodată prezentate. Ei se tem că IMM-urile vor fi grav afectate, neavând nici măcar venituri pentru a plăti impozitul, iar "implementarea negândită sub toate aspectele şi corelaţiile" va conduce la tratamente discriminatorii şi inechitabile, fără garanţia eliminării evaziunii.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ