I-au rămas serviciile secrete loiale lui Traian Băsescu, sau doar își fac treaba?

| 21 iul, 2013

Pe scena mediatică românească există o categorie aparte, formată din așa-ziși “analiști”, gata oricând să îl sprijine pe Traian Băsescu și să găsească virtuți nebănuite în orice mișcare a acestuia.

Pentru aceștia, faptul că președintele a fost forțat de către partenerii externi ai României să își accepte rolul constitutional și să iasă din prim-planul puterii executive a reprezentat o lovitură năucitoare, care i-a lăsat complet debusolați. Ani de-a rândul, ziariștii băsiștii au executat atacuri în haită asupra țintelor indicate de către “marele conducător” și au jubilat când Traian Băsescu aplica vreo scatoalcă câte unui rătăcit, care îndrăznea să iasă din rândul supușilor plecați și să nu execute întocmai ”indicațiile prețioase”.

Numai că, de la o vreme încoace, marele cârmaci de la Cotroceni a fost forțat, cei drept cu scrâșneli din dinți, să lase din mână toate pârghiile de putere pe care, ani de-a rândul, le-a controla. Înloc să se bată pe viață și pe moarte cu cabinetul USL, Traian Băsescu a ajuns să joace un rol cu totul decorativ, obligat să gireze involuntar politicile guvernamentale și să asiste cum Victor Ponta devine vioara întâi în politica românească.

La început, talibanilor săi din presă nu le-a venit să creadă și au încercat să elaboreze tot soiul de scenarii savante prin care anticipau revenirea președintelui la obiceiurile din trecut. Dar, pe măsură ce lupul din Dealul Controcenilor a început să semene tot mai mult cu un cățelus obosit, băsiștii au devenit triști și apatici.

Nu au încetat totuși să spere, nădăjduind la vreun semn că idolul lor își revine și iată, minunea a părut că se produce. Președintele a anunțat că Omar Hayssam a fost adus în țară pentru a-și executa pedeapsa și unii dintre talibanii băsiști s-au grăbit să vadă aici un semn că măcar serviciile i-au rămas loiale lui Traian Băsescu, chipurile fiindcă acestea ar fi păstrat secretul operațiunii față de primul ministru.

Teza este la fel de ridicolă precum înverșunarea poeților săi de curte în a găsi argumente pentru a demonstra că Traian Băsescu mai contează în vreun fel în politica românească. Pentru oricine are cât de cât habar de cum funcționează instituțiile statului român, este evident că SRI și SIE nu puteau să acționeze pe ascuns față de primul ministru, măcar pentru că demersurile de aducere în țară a lui Omar Hayssam aveau nevoie de cooperarea ministerelor de Externe, de Justiție, de Interne și de Apărare. Talibanii lui Traian Băsescu ocolesc însă cu grijă asemenea inferințe logice, care le dau peste cap raționamentele absurde.

Și la fel de mare grijă au în a ocoli și întrebările care au rămas fără răspuns în ceea ce privește modul în care Hayssam a fugit din țară. Adevărul este că pentru inși obișnuiți cu formula magică a controlului politic de la Cotroceni, ideea că serviciile pur și simplu iși fac treaba este de neconceput.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ