Torţionarul Alexandru Vişinescu, condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare

| 10 feb, 09:36

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vişinescu a fost condamnat definitiv, miercuri, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 20 de ani de închisoare pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politici.

Instanţa supremă a respins atât apelurile declarate de Alexandru Vişinescu, ale celor trei părţi civile - Nicoleta Eremia, Elena Iacob şi Anca Cernea şi ale părţilor responsabile civilmente - Ministerul de Interne, ANP şi statul român prin Ministerul Finanţelor Publice. 

Unul dintre cei trei judecători ai completului a făcut opinie separată, în sensul admiterii apelului declarat de Alexandru Vişinescu şi încetării procesului penal în cazul acestuia, ca urmare a prescrierii faptelor. 

Pe 24 iulie 2015, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Alexandru Vişinescu la 20 de ani de închisoare şi degradarea militară pentru săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase.

 

UPDATE Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urma să pronunţe miercuri sentinţa definitivă în dosarul în care fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vişinescu a fost condamnat în primă instanţă la 20 de ani de închisoare.

La ultimul termen al procesului din 27 ianuarie, avocata lui Vişinescu a declarat că deţinuţii de la Râmnicu Sărat au murit deoarece au fost aduşi în stare de epuizare de la alte penitenciare, cum ar fi cel de la Aiud, unde exista un regim de detenţie mai dur. Mai mult, Vişinescu nu a făcut decât să respecte regulamentele în vigoare şi chiar a fost sancţionat de superiorii săi atunci când a acceptat ca deţinuţii să primească vizite şi pachete de acasă. 

În plus, avocata a cerut ca în cazul lui Vişinescu să se aplice prevederile Codului penal din 1936 de pe vremea regelui Carol al II-lea, situaţie în care faptele s-au prescris. 

De cealaltă parte, procurorul de şedinţă a cerut menţinerea condamnării de 20 de ani, susţinând că această perioadă lungă de detenţie poate îl va determina pe Vişinescu să scrie o carte în care să îşi ceară iertare deţinuţilor care au suferit în penitenciar. "Oricum nu cred că va sta mai mult de 10 ani în închisoare. Dacă ar fi fost condamnat mai demult, probabil ar fi primit detenţie pe viaţă", a mai spus procurorul. 

Pe 24 iulie 2015, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Alexandru Vişinescu la 20 de ani de închisoare şi degradarea militară pentru săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase. 

Tot atunci, instanţa a dispus degradarea militară a lui Alexandru Vişinescu, acesta având de plătit, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi ANP, despăgubiri de 300.000 euro către trei părţi civile, urmaşi ai deţinuţilor închişi la Râmnicu Sărat: Nicoleta Eremia - 50.000 euro, Elena Iacob - 100.000 euro şi Anca Cernea - 150.000 euro. 

Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost trimis în judecată pe 18 iunie 2014, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind acuzat de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politici. 

Procurorii susţin că, în perioada 1956 - 1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentate de deţinuţii politici încarceraţi, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic. 

Astfel, deţinuţii erau supuşi unor condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente şi fără să li se acorde îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate. 

Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate. 

Principalele categorii de deţinuţi aflate în penitenciar, aşa cum reiese dintr-o notă a lui Vişinescu adresată Consiliului Securităţii Statului din anul 1967, erau: foşti conducători în guvernele burghezo-moşiereşti şi în conducerile PNŢ şi PNL; foşti conducători ai diverselor organizaţii subversive; foste cadre de conducere după 23 august 1944; foste cadre MAI după 23 august 1944; foşti conducători ai diverselor secte religioase; alte cazuri mai izolate. 

"Condiţiile de viaţă din Penitenciarul Râmnicu Sărat, aşa cum reies din documente şi au fost descrise şi de foştii deţinuţi, au creat premisele apariţiei unor afecţiuni deosebit de grave, soldate în câteva cazuri cu decesul, probând natura abuzivă şi tratamentul neglijent aplicat de comandantul închisorii, lt. col. (r) Vişinescu Alexandru. Regimul impus nu asigura sub nicio formă condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung, având în vedere că de cele mai multe ori sentinţele se întindeau pe o perioadă care depăşea 10 ani. Decesul deţinuţilor survenea, astfel, în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceştia erau torturaţi fizic şi psihic", susţin procurorii. 

Până în prezent, au fost identificaţi 138 de deţinuţi care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în timpul mandatului lui Alexandru Vişinescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ