Îmbrânceli cu jandarmii la un miting neautorizat la Tg. Mureș

| 10 mar, 2014

Peste 4.000 de persoane care au participat la comemorarea secuilor martiri de la Târgu Mureș au pornit, luni seara, într-un marș neautorizat pe străzile din Târgu Mureș, unii dintre participanți îmbrâncindu-se cu forțele de ordine.

Deși marșul către Prefectura Mureș nu a fost autorizat, organizatorul manifestării, Izsak Balazs, a cerut participanților la comemorarea din Cartierul 22 Decembrie să se îndrepte pe trotuare către Prefectura Mureș, pentru a depune o petiție prin care se solicită autonomia.

În timpul marșului, o serie de membri ai Organizației 64 de Comitate au scandat lozinci cu caracter xenofob, iar în zona Pieței din cartierul 22 decembrie s-au îmbrâncit cu jandarmii.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Mureș, Daniel Manea, declarase anterior pentru AGERPRES că, după comemorarea organizată luni după amiază la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureș de Consiliul Național Secuiesc (CNS) prin Asociația Siculitas, nu a fost autorizat niciun marș către centrul municipiului, așa cum susțin organizatorii, iar persoanele care vor încerca să scandeze lozinci în fața Instituției Prefectului vor fi sancționate conform legii.

Prefectul județului Mureș, Corneliu Grosu, a anunțat sâmbătă că, în pofida afirmațiilor organizatorilor, marșul nu este autorizat în Târgu Mureș, în ziua de 10 martie, nici de către Primăria Târgu Mureș, nici de către instanța de judecată și nici de către Prefectura Mureș, iar orice acțiune de această natură 'este ilegală și va fi sancționată potrivit legii'.

Comemorarea de la Monumentul Secuilor Martiri este organizată în memoria a trei intelectuali condamnați la moarte și executați, în 10 martie 1854, la Târgu Mureș, de către Armata Austriacă, pentru organizarea unei conspirații prin care se dorea reizbucnirea unei revoluții, similare celei de la 1848-1849.

Anul trecut, în 10 martie, după comemorare, Consiliul Național Secuiesc a inițiat o acțiune prin care a revendicat autonomia teritorială a ținutului secuiesc, solicitând Guvernului, printr-o petiție, consfințirea acesteia printr-o lege organică.

În acest an, Primăria Târgu Mureș, la propunerea Comisiei de avizare a evenimentelor publice, nu a mai dat autorizație pentru organizarea marșului, deoarece la mitingul din 2013 au participat membrii unor organizații din afara județului Mureș și din Ungaria, între aceștia numărându-se reprezentanți ai partidului de extremă dreapta Jobbik, ai Gărzii Maghiare și ai Organizației 64 de Comitate, care au promovat sloganuri xenofobe de genul 'Opincari, plecați acasă!', 'Să piară Trianonul!', 'Ținutul Secuiesc nu e România!', 'În București toți sunt țigani!' etc.

Avizul negativ dat de Primăria Târgu Mureș a fost atacat în instanța de judecată de organizatorii manifestării — Asociația Siculitas — însă Tribunalul Mureș a respins ca inadmisibilă acțiunea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ