Impas în negocierile româno-israeliene pentru aducerea de lucrători români în Israel

| 10 dec, 2013

Negocierile dintre România şi Israel pentru aducerea de lucrători români în sectorul construcţiilor din statul evreu au intrat în impas ca urmare a insistenţei părţii române ca aceştia să nu fie folosiţi la lucrările de dincolo de Linia Verde, în teritoriile palestiniene, a anunţat postul de radio al armatei israeliene, citat de portalurile locale timesofisrael.com şi israelhayom.com şi de AFP.

Ambasadorul României în Israel afirmă că informaţia este inexactă şi că discuţiile nu au fost sistate. Potrivit postului de radio citat, negocierile ar fi intrat în impas încă de anul trecut, dar după schimbarea de guvern care a avut loc în România în luna mai 2012, ele au fost relansate şi israelienii au sperat că se va ajunge la o înţelegere. Dar, ca urmare a poziţiei Uniunii Europene, autorităţile de la Bucureşti şi-au menţinut solicitarea ca lucrătorii români să nu fie angrenaţi pe şantierele din coloniile din Cisiordania, cerere neagreată de israelieni.

În luna iulie a anului în curs, Uniunea Europeană a adoptat un set de linii directoare care exclud teritoriile ocupate de la cooperarea cu Israelul. Conform acestor linii directoare, începând din anul 2014 toate acordurile cu Israelul care privesc un ajutor din partea Uniunii vor trebui să specifice că nu se aplică teritoriilor ocupate de statul israelian în 1967 (Cisiordania, Ierusalimul de Est, Fâşia Gaza şi Platoul Golan).

Ambasadorul României în Israel, Andreea Păstârnac, a reacţionat după publicarea informaţiei, afirmând că aceasta este 'inexactă'. 'Acordul încă se negociază şi există un interes de ambele părţi ca el să fie încheiat. Tratative diplomatice importante sunt planificate în cursul acestei luni şi ne aşteptăm să continuăm discuţiile în acest cadru', a afirmat ambasadorul român, potrivit israelhayom.com.

Potrivit AFP, un fost ambasador israelian în Germania şi pe lângă Uniunea Europeană, Avi Primor, a declarat că România 'nu face decât să urmeze politica comună a Europei, care nu este îndreptată împotriva Israelului, ci împotriva colonizării şi ocupării'.

Postului de radio citat a mai anunţat că guvernul israelian a decis săptămâna aceasta să intensifice eforturile pentru angajarea de lucrători în sectorul construcţiilor proveniţi din Republica Moldova şi Bulgaria. Potrivit AFP, această sursă a afirmat că, spre deosebire de România şi China, Republica Moldova şi Bulgaria nu au formulat solicitarea ca cetăţenii lor să fie angrenaţi exclusiv în lucrările de pe teritoriul israelian.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ