Importurile de fructe cresc de la an la an. Cât ne-au costat în 2013

| 12 feb, 2014

În ultimii doi ani, fructele sunt produsele alimentare cu cele mai mari creşteri valorice ale importurilor. Anul trecut am cumpărat de peste graniţe de 250 de milioane de euro. Lactatele de import câştigă şi el teren pe plan local, nota de plată ajungând la aproximativ 100 de milioane de euro, informează ECONOMICA.NET.

În luna decembrie a anului trecut, Ministerul Agriculturii anunţa primul excedent al balanţei comerciale cu produse agroalimentare de la Revoluţie. Era vorba despre datele aferente primelor 9 luni ale anului trecut, când exporturile au depăşit importurile cu 3,2 milioane de euro, faţă de 494 de milioane de euro deficit în perioada similară a anului anterior. La zece luni, situaţia era aceeaşi, înregistrându-se un excedent de 182 milioane de euro, comparativ cu un deficit de 532,7 mil. euro în aceeaşi perioadă din anul 2012. Pe rafturile magazinelor şi în pieţe imaginea nu era însă una pozitivă: fructe şi legume de import în proporţii mult mai mari decât cele autohtone.

 

Cele mai mari creşteri ale importurilor

Impresie dovedită şi de cifrele oficiale, de altfel. Din datele remise ECONOMICA.NET de către Ministerul Agriculturii, fructele au fost în primele zece luni ale anului trecut produsele cu cea mai mare creştere valorică a importurilor faţă de perioada similară a anului tercut. Mai precis, anul trecut românii au cheltuit pe fructe de import cu 45,4 milioane de euro mai mult decât cu un an în urmă. În ceea ce priveşte legumele, situaţia este similară, valoarea importurilor crescând cu 26,2 milioane de euro (locul patru în clasament)."Produsele româneşti au fost în cantităţi mici anul trecut. De asemenea, unele fructe precum merele au fost slab calitativ astfel că au mers mai mult în industrie. La fel s-a întâmplat şi cu legumele", a declarat pentru ECONOMICA.NET Cristian Rusu, directorul Asociaţiei Hortifruct.

Citeşte continuarea pe ECONOMICA.NET.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ