În companiile de stat salariile vor fi direct proporționale cu productivitatea

| 16 aug, 2013

Criteriile de performanță în baza cărora vor fi mărite câștigurile salariale se vor aplica atât în cadrul companiilor de stat, cât și în cadru aparatului central al Guvernului. Acest lucru va duce la un control mult mai bun al creșterilor salariale, la evitarea abuzurilor și a deciziilor subiective de mărire a cheltuielilor de natură salarială, precum și, în final, la o cheltuire mai judicioasă a banilor publici.

Ministerul Finanțelor a emis un proiect de ordonanță de urgență prin care „creşterea câştigului mediu brut lunar pe salariat nu poate depăşi 60% din indicele de creştere a productivităţii muncii calculată în unităţi valorice sau fizice, după caz“.

Conform proiectului, contractele colective de muncă se negociază, în condiţiile legii, după aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale operatorilor economici, în limitele şi în condiţiile stabilite prin bugetele de venituri şi cheltuieli. Câştigul mediu brut lunar pe salariat este calculat ca raport între cheltuielile de natură salarială şi numărul mediu de salariaţi raportat la numărul de luni aferente. Cheltuielile de natură salarială includ cheltuielile cu salariile şi bonusurile acordate salariaţilor în bani şi/sau în natură.

Proiectul de act normativ precizează, de asemenea, că productivitatea muncii în unităţi valorice se calculează ca raport dintre valoarea veniturilor totale din exploatare şi numărul mediu de salariaţi, în timp ce productivitatea muncii în unităţi fizice rezultă din raportul dintre cantitatea de produse finite obţinute din activitatea de bază, conform obiectului principal de activitate, a cărei expresie valorică se regăseşte în veniturile de exploatare şi reprezintă mai mult de 50% din nivelul acestora şi numărul mediu de salariaţi.

Criteriile de performanță în baza cărora vor fi mărite câștigurile salariale se vor aplica atât în cadrul companiilor de stat, cât și în cadru aparatului central al Guvernului. Acest lucru va duce la un control mult mai bun al creșterilor salariale, la evitarea abuzurilor și a deciziilor subiective de mărire a cheltuielilor de natură salarială, precum și, în final, la o cheltuire mai judicioasă a banilor publici. Până la urmă, introducerea în sistemul de retribuire a angajaților din aparatul de stat a unor criterii riguroase specifice mediului privat nu poate decât să ajute creșterea performanței în companiile publice. În plus, un astfel de sistem bazat pe criterii transparente va ajuta la o corectă concurență între angajați și va stimula, pe termen mediu și lung, atât performanța companiilor, cât și creșterea calității serviciilor publice oferite de instituțiile asociate aparatului central al Guvernului.

De asemenea, proiectul de ordonanţă publicat de Ministerul Finanțelor mai prevede că la fundamentarea bugetelor de venturi și cheltuieli, operatorii economici cu capital majoritar de stat au în vedere respectarea politicii Guvernului şi a unităţilor administrativ teritoriale privind îmbunătăţirea performanţelor economico-financiare, respectarea obiectivelor de politică salarială stabilită prin Legea anuală a bugetului de stat, criteriile de performanţă specifice şi obiectivele cuantificate privind reducerea plăţilor şi creanţelor restante, reducerea pierderilor, creşterea profitului, a cifrei de afaceri precum şi creşterea productivităţii muncii, prevăzute în contractele de mandat, stabilite în corelaţie cu strategia de administrare a Consiliului de Administraţie/Consiliului de Supraveghere şi a planului de management al directorilor/membrilor directoratului operatorilor economici etc.

Important de reținut este că proiectul Finanțelor vine și cu amenzi contravenționale între 5000 și 10000 lei pentru nedepunerea în termen a bugetelor către autorităţile centrale sau locale competente, pentru nerespectarea limitelor de cheltuieli stabilite pentru execuţia bugetară sau depăşirea nivelului plăţilor restante aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli. Acest lucru ar putea reprezenta un instrument util de disciplinare a managementului companiilor de stat și un stimulent foarte bun pentru controlul cheltuielilor.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ