În jurul lui Videanu se strânge laţul

| 01 oct, 2013

Adriean Videanu nu-şi va mai petrece sărbătorile de iarnă în somptuoasa vilă din Snagov. După ce i-a fost pus sechestru pe o mare parte a averii, fostul ministru PDL se poate declara fericit dacă va scăpa doar cu atât, mai ales că perspectiva unei pedepse cu închisoarea pentru faptele săvârşite pare a prinde tot mai mult contur.

Fostul ministru democrat-liberal  s-a prezentat, luni dimineaţă, la DIICOT, pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat pentru săvârșirea infracțiunilor de complot și subminarea economiei naționale, în legătură cu facilitarea livrărilor de gaze naturale de Romgaz către SC Interagro, companie deținută de omul de afaceri Ioan Niculae. Conform informaţiilor din zona organelor judiciare, a fost impus sechestru pe averea deţinută de Adriean Videanu; trei apartamente din Bucureşti, unul din Mamaia, vila din Snagov, dar şi 66.000 de acţiuni pe care acesta le deţine la trei societăţi comerciale. Fostul ministru al Economiei este acuzat de subminarea economiei naţionale. Prejudiciul din acest dosar se ridică la 130 de milioane de euro.

Deşi prognozele meteo nu sunt deloc îmbietoare, fostul primar al Capitalei şi ministru în primul Cabinet Boc nu prea mai are pe unde să scoată cămaşa. Retras din prim-planul vieţii politice, Videanu a fost ajuns de braţul lung al legii şi este pus în situaţia de a da explicaţii în contextul acuzaţiilor formulate de procurori. Discursul fostului lider PDL este însă departe de a impresiona, oricât ar clama că este nevinovat. Cât timp a fost ministru, Videanu nu a fost neapărat în lumina reflectoarelor – a tăcut şi a făcut. Avere şi afaceri în interes personal, nepăsându-i că Executivul din care făcea parte împărţea cu dărnicie tăieri de salarii şi pensii, disponibilizări pe bandă rulantă şi creşteri fără număr de taxe. În timp ce românii strângeau cureaua, sport naţional în mandatele guvernărilor PDL, Videanu şi protejaţii lui prosperau.

Un detaliu pare însă a scăpa presei. Videanu a fost dat pe mâna justiţiei de însuşi fostul său partener din vechiul PD, actualul preşedinte, Traian Băsescu. Şeful statului a semnat fără să-I tremure mâna avizul de urmărire penală formulată de DIICOT.  Cu alte cuvinte, şeful statului s-a debarasat de un alt personaj incomod din PDL, după ce anterior s-a lepădat de Vasile Blaga şi după ce l-a gonit pe Petre Roman din fruntea formaţiunii, acum mai mult de 10 ani. Mesajul de adio transmis PDL-ului de Traian Băsescu în primăvară capătă acum mai mult sens.

Pentru Adriean Videanu urmează însă o perioadă complicată. Lipsit de sprijinul partidului – nici Blaga, nici Predoiu nu s-au grăbit să-l apere pe fostul ministru – cariera politică a fostului primar al Capitalei pare definitiv compromisă. În locul unor negocieri pentru sferele de influenţă şi de putere, Adriean Videanu se va aşeza pe scaunul acuzatului şi va fi nevoit să explice procurorilor şi judecătorilor cum a subminat economia naţională. Aceeaşi economie care gâfâia din greu pentru ca, asemeni lui Videanu, şi alţi baroni PDL au deschis robinetul banului public către clientela de partid.

Datoria justiţiei este aceea de a pune cap la cap probele şi informaţiile existente la dosar, iar dacă acuzaţiile se vor dovedi întemeiate, Adreian Videanu trebuie să răspundă în faţa legii. Pentru binele României şi în numele “dreptăţii şi adevărului” pe care acelaşi Videanu le promova asiduu ca fost lider al Alianţei DA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ