În meciul pentru Steaua României, Tokes trage de timp

| 19 oct, 2013

Confruntat cu perspectiva retragerii înaltei distincții ”Steaua României” pentru declarațiile sale despre un ipotetic protectorat al Ungariei asupra Transilvaniei, pastorul protestant și europarlamentarul Tokes în loc să trântească decorația pe masă, temporizează ca într-un meci de fotbal din divizia C.

Laszlo Tokes este un maghiar atipic. Ne permitem să afirmăm acest detaliu pentru că, în mod evident, pastorul Tokes nu pare să dea dovadă de mândria extremă, uneori învecinată cu țâfna și orgoliul, care pare să-i caracterizeze pe majoritatea conaționalilor săi. Confruntat cu perspectiva retragerii înaltei distincții ”Steaua României” pentru declarațiile sale despre un ipotetic protectorat al Ungariei asupra Transilvaniei, pastorul protestant și europarlamentarul Tokes în loc să trântească decorația pe masă, temporizează ca într-un meci de fotbal din divizia C.

Ce-i drept, acesta a pretextat o traducere defectuoasă în spinoasa problemă a protectoratului și, cel puțin din acest punct de vedere, atașamentul său vis-a-vis de prestigioasa distincție românească reprezintă o dovadă de consecvență. Problema reală este că nici susținătorii şi nici adversarii săi nu au crezut în argumentul traducerii greșite... Este greu de spus ce anume dorește să obțină pastorul cu această tergiversare care pare să sugereze negocieri intense în fundal.

Este la fel de posibil ca declarațiile sale pe marginea protectoratului maghiar să nu fi provocat reacțiile scontate, indiferent că au fost traduse bine sau rău. Cel puțin în Ungaria, unde problema traducerii nu se pune, inițiativa pastorului a fost întâmpinată cu răceală precaută, nefiind puține nici opiniile care au considerat declarația un veritabil pumnal înfipt pe la spate premierului Viktor Orban, care avea și așa destule probleme pe plan extern deopotrivă cu partenerii și cu adversarii din Parlamentul European.

Un lucru însă este cert: Consiliul de Onoare al Ordinului Național "Steaua României" a mai amânat de două decizia privind cererea de retragere a distincției acordate euro-deputatului Laszlo Tokes. La întâlnirea din 26 septembrie, decizia s-a amânat pentru 11 octombrie, din pricina absenței sale, iar ulterior a fost din nou amânată, pentru 18 octombrie, deoarece nu au fost prezenți toți membrii consiliului.

De această dată, Laszlo Tokes a anunțat că nu se va prezenta, fiind plecat în Slovenia și cerând o nouă amânare a întrunirii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ