Inaugurarea gazoductului Iaşi – Ungheni este prima măsură pro Republica Moldova din ultimii ani

| 26 aug, 2013

Prim-ministrul este al doilea înalt oficial al statului român care vizitează în acestă vară Republica Moldova, după președintele Băsescu. Spre deosebire însă de acesta, premierul merge la Chișinău cu o agendă pe care se află proiecte concrete pentru întărirea legăturilor dintre cele două țări, nu cu declarații cu iz electoral, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Traian Băsescu.

După numeroasele vizite în Europa și după turneul efectuat în Asia, premierul Victor Ponta se va afla în aceste zile la Chișinău, unde urmează să participe la manifestările dedicate celebrării Zilei Naționale a Republicii de peste Prut și să inaugureze, împreună cu omologul său moldovean, lucrările la gazoductul Iași-Ungheni.

Prim-ministrul este al doilea înalt oficial al statului român care vizitează în acestă vară Republica Moldova, după președintele Băsescu. Spre deosebire însă de acesta, premierul merge la Chișinău cu o agendă pe care se află proiecte concrete pentru întărirea legăturilor dintre cele două țări, iar nu cu declarații cu iz electoral, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Traian Băsescu.

La loc de frunte pe această agendă se află gazoductul Iași-Ungheni, cel mai important proiect economic din ultima perioadă dezvoltat de către cele două state. Acest proiect, finanțat atât din fonduri europene cât și din surse interne, va permite exportul de gaze către Republica Moldova.

El va aduce astfel o serie de avantaje substanțiale atât României cât și Republicii Moldova. Pentru țara noastră, posibilitatea de a exporta gaze va aduce importante beneficii economice, satisfăcând totodată cerințele Uniunii Europene în materie. Această perspectivă va stimula investițiile în domeniul explorării și extracției noilor resurse de gaze de care dispune România, contribuind la dezvoltarea potențialului de care România dispune în acest domeniu.

Pe celălalt mal al Prutului, intrarea în funcțiune a gazoductului va însemna un pas major în vederea consolidării independenței față de Rusia. Chiar dacă și-a declarat independența acum 22 de ani, Republica Moldova este încă departe de a fi ieșit complet din sfera din influență a gigantului de la Răsărit. Iar forța acestei influențe s-a bazat întotdeauna pe dependența economiei moldovene de gazele rusești. În aceste condiții, gazoductul Iași-Ungheni va oferi un ajutor concret Republicii Moldova în încercarea ei de a se repoziționa pe harta sferelor de influență din Europa, iar demersurile Republicii de peste Prut pentru integrarea în Uniunea Europeană vor putea să ia un nou avânt.

În sfârșit, merită remarcat că gazoductul nu este singurul proiect concret cu care premierul merge la Chișinău. Alături de acesta, pe lista lui Ponta se mai află numeroase alte propuneri de măsuri și politici în domeniul educației sau al industriei (pentru a da doar două exemple), prin intermediul cărora relația de colaborare și bună vecinătate firească dintre cele două țări ar urma să se dezvolte concret și coerent.

Trăgând linie, putem spune că vizita premierului Ponta la Chișinău marchează o binevenită schimbare de abordare a relației cu Republica Moldova, reșezând-o pe coordonate pragmatice, care generează beneficii pe ambele maluri ale Prutului.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 aug, 2013
Ion STEFANOVICI
Daca am putea lega si reteaua de apa-canal Iasi de Republica Moldova
Daca am putea lega si reteaua de apa-canal Iasi de Republica Moldova, - http://ionstefanovici.wordpress.com/
27 aug, 2013
Administrator
Precizare
Pentru mai buna înţelegere a comentariilor postate la articole, precizăm că harnicii comentatori Impiegat, Obiectiv şi Cantautor transmit de la acelaşi IP, adică sunt una şi aceeaşi persoană.
27 aug, 2013
cantauror
da,sunt de acord,cred ca a "resezat-o" bine...
genereaza beneficii...
pentru tine,ai mai reusit sa insailezi ceva...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ