Începe anul universitar. Plusuri şi minusuri

| 01 oct, 2013

În timp ce universitățile din România își deschid porțile, reforma sistemului universitar continuă. Spre deosebire însă de anii precedenți în care măsurile de reformă au întors efectiv cu susul în jos întregul sistem, generând un adevărat haos, de această dată vorbim despre o implementare graduală.

Astfel, într-un interviu acordat unui portal de știri, ministrul delegat pentru Învăţământul Superior şi pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, a precizat că nu există modificări radicale în raport cu anii precedenți. Aceasta nu înseamnă însă că autoritățile nu lucrează pentru corectarea erorilor generate de reformele urechiste implementate în perioada guvernărilor PDL-iste și în mod special a ministeriatului lui Daniel Funeriu.

În acest sens, unul dintre obiectivele prioritare este legat de realizarea unei clasificări obiective și transparente a universităților, astfel încât absolvenții și părinții lor să aibă începând cu 2014 un instrument cu adevărat util în alegerea instituției de învățământ superior pentru care vor să opteze. În acest sens, Ministerul urmează să elaboreze o metodologie de ierarhizare după consultări ample, astfel încât formula pentru care se va opta în final să fie cât mai eficientă în raport cu scopul propus.

Până la realizarea acestei clasificări, care va constitui baza pentru finanțarea universităților, Ministerul a făcut eforturi pentru a asigura resursele necesare desfășurării adecvate a activității unităților de învățământ superior. Desigur, resursele alocate sunt departe de a fi suficiente pentru toate nevoile existente și, ca urmare, Ministerul a trecut la desființarea programelor de licență și master care nu performau. În schimb, resursele astfel economisite au fost direcționate către programele căutate de către studenți sau către cele cu tradiție, aflate în zone de nișă. Iar eforturile de a eficientiza cheltuirea fondurilor alocate sistemului universitar vor intra într-o nouă etapă în ianuarie, când, după finalizarea noii clasificări a universităților, Ministerul intenționează să treacă la finanțarea funcţie de studenţii echivalenţi şi de nivelul calităţii.

În același timp, Ministerul reevaluează și legătura atât de esențială dintre locurile disponibile în specializările oferite de sistemul universitar și piața muncii, intenționând să sprijine cu prioritate domeniile în care se înregistrează deficit de personal, cum ar fi medicina și ingineria. Absolvenții cu studii superioare vor avea astfel mai multe șanse reale de a se angaja rapid, iar angajatorii vor putea să găsească mai ușor specialiștii de care au nevoie.

Mai mult, în condițiile în care în ultimii ani am asistat la un exod puternic al olimpicilor și studenților cu rezultate deosebite către firme din străinătate, Ministerul dezvoltă un program special destinat acestora, în colaborare cu sute de companii care activează pe piața românească. Prin acest program, tinerilor absolvenți urmează să li se asigure un parcurs profesional pe măsura pregătirii lor,ulterior finalizării studiilor. De asemenea, pentru cei care doresc să urmeze o carieră în cercetare, Ministerul pune la dispoziție finanțări de până la 15.000 de euro.

Chiar dacă nu sunt nici pe departe suficiente pentru ca sistemul universitar să ajungă la standardele de care România are nevoie, măsurile de reformă anunțate de către autorități au potențialul de a produce o schimbare semnificativă în bine a sistemului. Condiția este desigur ca implementarea lor să se facă și pe mai departe de o manieră coerentă și consecventă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ