Indicele ROBOR face un nou salt pe toate scadenţele. La 3 luni a trecut de 2,5%

| 04 mai, 12:29

Indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la toate scadenţele, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a crescut la 2,54%, de la 2,49% în ziua anterioară. Nivelul de peste 2,5% nu a mai fost consemnat din luna octombrie 2014.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 2,65%, de la 2,58%.

Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,69% de la 2,64%. Indicele ROBOR la 12 luni a crescut la 2,74%, de la 2,68%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care bancile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.

Joi după-amiaza, conducerea BNR a avut o întrevedere cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea şi premierul Viorica Dăncilă, având ca temă de discuţie situaţia financiară a României, inclusiv inflaţia şi evoluţia dobânzilor. Liviu Dragnea a anunţat, după întâlnirea cu Mugur Isărescu şi Viorica Dăncilă, că a avut loc un dialog constructiv privind situaţia şi evoluţiile previzibile ale economiei, subliniind că o mare parte din creşterea preţurilor din ultimele luni „a fost cauzată de factori externi”.

„În cadrul întrevederii a avut loc un dialog constructiv privind situaţia şi evoluţiile previzibile ale economiei, cu accent pe factorii de influenţă a ratei de inflaţie, precum şi referitor la perspectivele acesteia pentru anul în curs şi 2019. S-a subliniat faptul că o mare parte din creşterea preţurilor înregistrată în ultimele luni a fost cauzată de factori externi, exogeni raportaţi la acţiunea Guvernului şi, respectiv, a BNR”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Camera Deputaţilor.

De asemenea, conform sursei citate, s-a stabilit că este necesară continuarea aplicării unui „mix eficient şi echilibrat de politici fiscal-bugetare şi monetare”.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ