Industria de apărare primeşte o nouă şansă

| 09 feb, 2014

Anul trecut, companiile din industria de apărare au încasat aproximativ 65 de milioane de dolari din exportul de armament. 80% din arme şi muniţie merg spre Statele Unite ale Americii, iar restul către ţări din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu.

Pentru orice stat, industria de apărare joacă un rol strategic din perspectiva securităţii naţionale. În România, această industrie a intrat într-un declin pronunţat după 1989 când a avut loc şi o reconfigurare firească a obiectivelor de securitate. Astfel, România ieşea din sfera influenţei sovietice, orientându-se către integrarea în NATO, alianţa nord-atlantică oferind acele garanţii de stabilitate şi securitate care îi permiteau să îşi consolideze construcţia statului democratic modern. Pe fondul schimbărilor radicale, acest sector industrial a fost în mod inevitabil afectat.

În acest context, industria de apărare autohtonă îşi găsea tot mai dificil o piaţă de desfacere. Mai mult, împovărată de datorii, sectorul industriei de apărare nu mai putea concura de la egal la egal cu marile companii de profil din Europa. Aflată în impas, industria de apărare primeşte un adevărat balon de oxigen din partea Guvernului – stingerea datoriilor pe care companiile cu capital majoritar de stat din industria de apărare le înregistrau. Este vorba despre un total de aproximativ un miliard de lei noi, debite pe care Ministerul Economiei, prin vocea lui Andrei Gerea, a arătat că vor fi şterse. Demersul a fost posibil şi graţie acordului FMI şi al Ministerului Finanţelor care şi-au dat girul pentru operarea acestei ştergeri de datorii. Principalele companii din România care activează în industria de apărare sunt Romarm, Carfil Braşov, Uzina Mecanică Plopeni, Metrom Braşov sau Uzina Automecanică Moreni, Uzina Mecanică Sadu sau Uzina Mecanică Cugir.

„Asta înseamnă că această industrie are o nouă şansă, pentru că se poate din nou finanţa, se pot vinde anumite active care nu mai sunt utilizate, în scopul asigurării de capital de lucru. Se pot desfăşura activităţi, retehnologizări absolut necesare, în condiţiile în care, totuşi, alocările bugetare nu sunt foarte mari“, a subliniat ministrul Gerea.

Sprijinul acordat companiilor cu capital majoritar de stat din zona industriei de apărare este esenţial pentru revirimentul unui segment de tradiţie. La momentul actual, peste 90% din producţia industriei de apărare merge la export, lucru bun pentru economie.

În 2012, industria de apărare a înregistrat o cădere accentuată, exportul de armament scăzând cu 60%, în timp ce la nivelul anului 2013 a însemnat anul renaşterii, industria de apărare indicând o creştere spectaculoasa a cifrei de afaceri până la 155% raportat la 2012. Astfel, anul trecut, companiile din industria de apărare au încasat aproximativ 65 de milioane de dolari din exportul de armament. 80% din arme şi muniţie merg spre Statele Unite ale Americii, iar restul către ţări din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu.

Prin urmare, există toate premisele ca ştergerea de datorii de care beneficiază companiile cu capital majoritar de stat din industria de apărare să permită acestui segment o dezvoltare sustenabilă în anii următori. Rămâne doar ca politica de susţinere a acestui sector promovată de Guvernul Ponta să fie continuată consecvent şi de următoarele guverne. În cele din urmă, este vorba despre o componentă strategică a industriei autohtone pe care ţara noastră nu-şi poate permite să o lase la voia întâmplării.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 iul, 2014
tudor
DIRECTOAREA PENALA DIN INDUSTRIA DE APARARE
LA MINISTERUL ECONOMIEI – DIRECŢIA INDUSTRIA DE APĂRARE ŞI PROBLEME SPECIALE – MINISTRUL NIŢĂ ŢINE PE FUNCŢIE O DIRECTOARE PENALA PE ANGHEL RUXANDRA RODICA. DEŞI A FOST DATĂ AFARĂ pentru incompetenta directoarea PENALA ANGHEL RUXANDRA RODICA A FOST repusa pe functie in urma castigarii procesului. Si asta pentru ca MINISTRUL NITA NU A VRUT a vrut SA REORGANIZEZE DIRECTIA FANTOMA Industria de Apărare care FUNCŢIONEAZA ILEGAL CU 5 ANGAJAŢI, DEŞI NUMĂRUL LEGAL DE PERSOANE PENTRU A EXISTA CA DIRECTIE ESTE DE 15-20 DE PERSOANE. De ce Ministrul NIŢĂ menţine pe funcţie o directoare care : ÎNJURĂ, FURA, nu putem să înţelegem. DE FAPT, BA DA INTELEGEM, PENTRU CA ESTE AMANTA TOVARASULUI MINISTRU NITA. RUSINE PENTRU ACEST MINISTRU NITA!
13 feb, 2014
wazzup.ro
Stai ca nu e atit de simplu , si in gaura de sarpe sta ascuns adevarul si puterea muncii.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ