Îngropate în datorii. Cele trei companii de stat care au dat peste cap calculele ministerului

| 18 apr, 18:59

Companiile de stat din curtea Ministerului Energiei au ratat cu 70% ţinta de reducere a restanţelor către stat şi furnizori. Complexul Energetic Hunedoara şi ELCEN-urile Bucureşti şi Constanţa au fost cele care au dat calculele peste cap. Pe lângă faptul că au ratat ţintele de reducere a arieratelor, au continuat să se scufunde în datorii la final de an. Anul acesta, Guvernul a coborât şi mai jos ştacheta.

Potrivit ţintei stabilite prin legea disciplinei financiare, arieratele companiilor de stat din subordinea Ministerului Energiei ar fi trebuit să se ridice anul trecut la cel mult 842 de milioane de lei. Însă, în decembrie, restanţele către bugetul de stat şi furnizori depăşeau 1,4 miliarde de lei, cu aproape 600 de milioane mai mult decât ar fi trebuit, arată un document guvernamental obţinut de jurnalişti.

Trei companii de stat, Complexul Energetic Hunedoara, Elcen Bucureşti şi Elcen Constanţa, au împreună cea mai mare parte din totalul arieratelor.

În decembrie, Complexul Energetic Hunedoara avea plăţi întârziate de peste 662 de milioane de lei, cu aproape 15% peste ţinta pe care trebuia să o respecte. În plus, arieratele din ultima lună a anului sunt mai mari decât cele din noiembrie prezentate într-un document mai vechi. Sub presiunea datoriilor, Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvenţă.

ELCEN Bucureşti are arierate mai mici decât minerii din Valea Jiului, dar o situaţie mai dificilă. Restanţele de aproape 500 de milioane de lei de la finalul anului trecut sunt de trei ori şi jumătate mai mari decât ţinta impusă prin lege. De asemenea sunt mai mari decât în luna noiembrie. Din cauza unei datorii de 3,6 miliarde de lei pe care o are de recuperat de la RADET pentru agentul termic vândut în Capitală, ELCEN a adunat restanţe faţă de Romgaz. Ca să rezolve această problemă ELCEN vrea să pună poprire pe toate conturile RADET şi, în acelaşi timp, negociază o eşalonare a plăţilor către Romgaz.

Compania soră ELCEN Constanţa a ratat de asemenea ţinta de arierate. Acestea trebuiau să intre sub 100 de milioane de lei anul trecut, dar în luna decembrie depăşeau 2016 milioane. Problemele sunt aceleaşi ca în Bucureşti, însă la o scară mai mică.

ELCEN Constanţa nu a încasat suficienţi bani de la RADET Constanţa. În plus a trebuit să plătească în avans combustibilul folosit la încălzirea apei, deoarece nu a reuşit să obţină o scrisoare de garanţie bancară.

Anul acesta, companiile de stat din subordinea Ministerului Energeiei ar trebui să îşi reducă şi mai mult restanţele către bugetul de stat şi furnizorii de materii prime. Noua ţintă a fost fixată la 716 milioane de lei, însă va fi greu de atins având în vedere că anul trecut obiectivul a fost ratat cu 70%. Iar unele dintre companiile vizate deja au cerut permisiunea de a depăşi şi în 2016 nivelul de arierate impus de legea disciplinei financiare.Companiile energetice nu sunt singurele care au restanţe. Probleme sunt şi în rândul giganţilor controlaţi de ministerul transporturilor şi al Economiei. În total, arieratele companiilor de stat din toate domeniile depăşeau 3 miliarde de lei la finele anului trecut.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 dec, 21:43
IdergeMen
stromectol merck
The training set for subtype prediction consisted of 189 breast tumor samples and 29 normal samples from heterogeneously treated patients given the standard of care dictated by their histology, stage, and clinical molecular marker status merck stromectol To make sure you take the entire dose, rinse the cup once or twice with apple juice to mix any remaining granules, and swallow the juice

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ