Iniţiativa cetăţenească pentru revizuirea Constituţiei, raport favorabil în comisiile senatoriale de specialitate

| 01 noi, 12:47

Comisia juridică şi cea pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor CEDO din Senat au întocmit, marţi, în unanimitate, un raport comun favorabil iniţiativei cetăţeneşti privind revizuirea Constituţiei.

La recomandarea Consiliului Legislativ, iniţiativa a fost completată, prin amendament, cu un nou articol potrivit căruia "revizuirea Constituţiei se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispoziţiilor art. 151, alin.3 din Constituţia României, republicată". 

Consiliul Legislativ motivează recomandarea înaintată celor două comisii prin faptul că, pentru asigurarea unei reglementări complete, proiectul trebuie să cuprindă, printr-un articol distinct, şi norma privind supunerea spre aprobare prin referendum a revizuirii Constituţiei. 

Iniţiativa cetăţenească, care vizează modificarea articolului 48, alin. 1 din Constituţie ("Familia"), stipulează că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor". Actualul text al Constituţiei se referă la căsătoria dintre soţi. 

Romaniţa Iordache, vicepreşedinte al organizaţiei ACCEPT, a susţinut că problema majoră, în opinia sa, este reprezentată de dorinţa de a organiza un referendum pe tema revizuirii Constituţiei în ziua alegerilor parlamentare. 

"Cel mai trist este faptul că senatorii nu înţeleg că permiţând referendumul duc la poluarea alegerilor şi la deturnarea întregului proces electoral în următoarele luni, ceea ce ne strică pe noi ca societate. (...) O să fim afectaţi fiecare dintre noi atunci când, în loc să discutăm programe electorale, vom discuta despre ce fac homosexualii, ce se întâmplă cu copiii, dacă se adoptă sau nu. Ca jurist, susţin lipsa de oportunitate a referendumului de vreme ce prevederile din Codul Civil sunt extrem de explicite şi definiţia propusă este una extrem de restrictivă. Noi nu vorbim despre definirea căsătoriei ca fiind între femeie şi bărbat, ci despre definiţia familiei, deci apare o restrângere a dreptului la viaţă de familie", a declarat Iordache, după întocmirea raportului comun. 

Ea a adăugat că Biserica se ocupă de căsătorie ca taină religioasă şi nu de căsătoria civilă, fiind vorba astfel de două instituţii diferite. 

"De fapt, referendumul este despre felul în care definim instituţiile civile ale statului, dintr-o perspectivă religioasă, dacă România mai este sau nu un stat secular", a spus Romaniţa Iordache. 

În opinia sa, nu a existat o dezbatere reală în şedinţa celor două comisii senatoriale reunite. 

"Practic a fost un act de bifat procedura. Nu au existat întrebări punctuale, nu a existat o analiză a impactului, iar încercarea noastră de a prezenta argumente juridice, care decurg din sociologia familiei şi din analiza societăţii româneşti, a fost privită cu indiferenţă şi, oarecum, aroganţă", a adăugat ea. 

Senatul dezbate, în calitate de primă Cameră sesizată, iniţiativa cetăţenească semnată de circa trei milioane de români cu drept de vot.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ