INS: Raportul dintre pensionari și salariați a fost în primul trimestru de 9 la 10

| 13 iun, 10:55

Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost, în primul trimestru al acestui an, de 9 la 10.

Conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică, acest raport prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariați în municipiul București, la 17 pensionari la 10 salariați în județul Teleorman.

În primele trei luni ale acestui an, numărul mediu de pensionari a fost de 5,234 milioane persoane, în scădere cu 11.000 persoane față de trimestrul precedent.

Pensia medie lunară a fost de 1.016 lei, mai mare cu 6,1% față de trimestrul precedent. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 981 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit și contribuția de asigurări sociale de sănătate) și câștigul salarial mediu net a fost de 52,2% (comparativ cu 50,1% în trimestrul precedent).

Indicele pensiei medii reale față de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale și indicele prețurilor de consum, a fost de 108,5%.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă și cea maximă depășind 450 de lei (790 lei în județul Giurgiu față de 1.246 lei în municipiul București).

Pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,3% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (75,7%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinși în categoriile de pensii — anticipată și anticipată parțial au reprezentat 1,9%.

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual — indemnizație socială), în trimestrul I 2017, a fost de 663.100 persoane, din care: 540.800 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 11,6% din totalul pensionarilor din această categorie și 122.300 persoane din rândul pensionarilor proveniți din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 31,2% din totalul acestora.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ