Date oficiale, la cât a ajuns salariul mediu net pe economie

| 10 mar, 10:27

Câștigul salarial mediu nominal net a fost, în ianuarie, de 1.740 lei, cu 6,8% mai mic decât în luna decembrie 2014, dar cu 7,1% peste valoarea din ianuarie 2014, arată datele Institutului Național de Statistică /INS/, publicate marți, scrie agerpres.

Pe de altă parte, câștigul salarial mediu brut s-a diminuat, în ianuarie 2015 comparativ cu decembrie 2014, cu 6,7%, până la 2.408 lei.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (4.594 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.005 lei).

În ianuarie a.c., față de ianuarie 2014, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,1%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 106,7%.

Conform INS, indicele câștigului salarial real a fost de 92,8% pentru luna ianuarie 2015 față de luna precedentă, iar în comparație cu luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 129,4%, cu 10 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna decembrie 2014.

 

Citeşte şi: INS: Economia României a crescut cu 2,9% în 2014. Ce domenii au avut cele mai importante contribuţii

La nivelul lunii ianuarie 2015, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2014 a primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sărbători), plății sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou). De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producții ori încasărilor mai mici (funcție de contracte) sau a angajărilor de personal cu câștiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi (între 20% și 23,5%) ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, fabricarea altor mijloace de transport.

Totodată, în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, activități de servicii anexe extracției, cercetare-dezvoltare, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice s-au consemnat diminuări ale câștigului salarial mediu net între 15% și 19%.

Citeşte şi: Darius Vâlcov: România va depăşi media UE în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor în 10 ani

Nu în ultimul rând, salarii mai mici cu până la 15% s-au consemnat, în ianuarie 2015, în repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea produselor textile, industria metalurgică, extracția cărbunelui superior și inferior, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, alte activități extractive, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii).

Pe de altă parte, creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au înregistrat în sectorul economic în activități de editare (8,4%), activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio și activități de editare muzicală; activități de difuzare și transmitere de programe) (3%), activități de poștă și de curier (1,9%), tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor) (1,5%) și au fost cauzate în principal de acordarea de prime ocazionale, realizarea de producții ori încasări mai mari (funcție de contracte) și de aplicarea prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, astfel: administrația publică (2,1%), sănătate și asistență socială (1,8%), învățământ (0,7%).

 

Citeşte şi: Curg banii de la UE. La cât a ajuns rata de absorbție

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ