INS: inflaţia anuală a crescut uşor la 5,29%

| 10 mai, 2013

Rata anuală a inflaţiei a crescut uşor la 5,29%, de la 5,25%, cât se înregistra în luna martie din 2013, arată datele Institutului Naţional de Statistică, care precizează că preţurile de consum s-au majorat cu 0,11% în luna aprilie.

Institutul Naţional de Statistică arată că rata medie lunară a inflaţiei în primele patru luni din 2013 a fost de 0,5%, faţă de nivelul de 0,4% consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut.  Preţurile au crescut în aprilie, pe fondul scumpirii mărfurilor nealimentare cu 0,17 procente, a serviciilor cu 0,13% şi a alimentelor cu 0,02%.

În ultimele 12 luni cel mai mult au crescut preţurile produselor nealimentare - cu 5,8%, în timp ce preţurile serviciilor au urcat cu 3,48%, iar cele ale produselor alimentare cu 5,6%. De la începutul anului, cumulat pe patru luni, preţurile au crescut cu 1,83% - la alimente cu 1,48%, la produse nealimentare cu 2,57%, iar la servicii cu 0,74%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 3,2%, cu 0,3 puncte procentuale mai puţin, conform guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Revizuirea în scădere a prognozei de inflaţie a fost prefaţată de preşedintele Traian Băsescu, care a indicat o inflaţie în jurul cifrei de 3 procente.

Pentru finalul anului 2014, prognoza BNR a fost revizuită în sus cu 0,1 puncte procentuale, la 3,3%.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ