Inspecţia Judiciară: Declaraţiile premierului au afectat reputaţia profesională a procurorului Papici

| 08 oct, 2013

Inspecţia Judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii arată că reputaţia profesională a procurorului Lucian Papici a fost afectată de declaraţiile premierului făcute după ce procurorul general al României a dispus încetarea delegării lui Papici în funcţia de şef al Secţiei I din DNA.

Inspecţia Judiciară a finalizat raportul în cazul cererii procurorului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Lucian Papici de apărare a reputaţiei profesionale, potrivit mediafax.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să ia în discuţie raportul Inspecţiei Judiciare, acesta fiind pe ordinea de zi a şedinţei de marţi.

Inspecţia Judiciară a notat în raport că reputaţia profesională a procurorului Lucian Papici a fost afectată prin declaraţiile la adresa sa.

rocurorul Lucian Gheorghe Papici, din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a DNA, a solicitat, în 3 octombrie, Consiliului Superior al Magistraturii să îi apere reputaţia profesională şi imaginea publică în legătură cu afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta în mass-media.

În solicitarea adresată CSM, procurorul Lucian Papici consideră că "afirmaţiile denigratoare făcute de primul ministru îi afectează reputaţia profesională, deoarece acestea pun la îndoială obiectivitatea sa în instrumentarea dosarelor penale, probitatea morală şi profesională".

Afirmaţiile au fost făcute în 2 octombrie, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, în contextul în care, cu puţin timp înainte, fusese transmis, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ordinul prin care s-a dispus încetarea delegării în funcţia de procuror şef de secţie a lui Lucian Papici, preciza DNA într4-un comunicat de presă.

"În cererea adresată CSM, procurorul Papici Lucian Gheorghe susţine că, prin afirmaţiile făcute de primul ministru - din care reproduce textual «Papici a făcut dosare politice» şi «De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii?» - se creează opiniei publice sentimentul că primul ministru, care este om politic, este în realitate cel care hotărăşte asupra menţinerii sau nu în funcţia de conducere a unui procuror, cu toate că nu are atribuţii legale în acest sens", a mai arătat DNA în comunicat.

În susţinerea cererii către CSM, procurorul Papici subliniază că aceste exprimări creează un potenţial de asociere a magistraţilor, ca reprezentanţi ai instituţiilor statului, cu mediul politic şi consideră că modul tendenţios, aprecierile personale şi judecăţile de valoare exprimate de primul ministru îi afectează imaginea publică.

"Procurorul Papici Lucian Gheorghe reaminteşte că reputaţia profesională este o consecinţă a integrităţii profesionale şi morale, aflată în strânsă legătură cu independenţa, imparţialitatea şi integritatea pe care, ca magistrat, le manifestă în exercitarea profesiei, iar acestea au fost încălcate prin comportamentul public al primului ministru", se mai arăta în comunicatul DNA.

Reprezentanţii CSM declarau atunci, pentru MEDIAFAX, că cererea procurorul Lucian Papici de apărare a reputaţiei profesionale a fost transmisă Inspecţiei Judiciare, care va întocmi un raport ce va fi prezentat Plenului Consiliului.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis, în 2 octombrie, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali ai Parchetului instanţei supreme.

Miercuri, la ora 17.09, Niţu a informat Direcţia Naţională Anticorupţie, printr-un fax, că delegarea lui Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează cu 2 octombrie, dată începând cu care funcţia este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de şase luni.

Direcţia Naţională Anticorupţie arăta ulterior, într-un comunicat de presă, că activitatea profesională a procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru s-a remarcat "prin rigoare şi rezultate remarcabile şi nu există motive care să justifice încetarea exercitării funcţiilor de conducere".

Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat că încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă în 2 octombrie de procurorul general, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiaşi procuror pe aceeaşi funcţie.

Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului, în care este acuzat vicepremierul Liviu Dragnea.

DNA a anunţat luni că Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane - preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt - au fost trimişi în judecată în dosarul cunoscut sub numele de "Fraudă la referendum".

Premierul Victor Ponta a declarat, în 2 octombrie, la RTV, că Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de şef al Secţiei I din DNA, el precizând că acesta va fi simplu procuror şi menţionând că, la fel ca Daniel Morar, Papici a făcut "dosare politice".

"Cine, ce victimă e Papici? (...) Şi-a terminat omul dosarul (în cazul lui Liviu Dragnea, n.r.), gata, poate să fie procuror simplu. Cum să fie şef când şi-a terminat mandatul? Ce stăm şi plângem?", s-a întrebat, retoric, Ponta, precizând că acesta va fi în continuare simplu procuror.

Premierul a fost întrebat ce anume dosare politice a făcut procurorul Papici împreună cu Daniel Morar. "Dosarele de anul trecut împotriva oamenilor care au votat la referendum sunt dosare politice", a replicat premierul.

În 3 octombrie, premierul Ponta a reafirmat că Lucian Papici nu a fost schimbat, ci doar i s-a terminat mandatul, iar în locul acestuia şi a adjunctului său au fost numiţi procurori care vor avea stabilitate pe trei ani, ca să "nu stea toată ziua pe telefon cu Cotroceniul", precum foştii şefi DNA, Morar şi Papici.

"Vrem să avem stabilitate, de aia nu l-am mai vrut pe Morar, am vrut să vină cineva care are un mandat de trei ani, ca să fiu foarte sincer, care un mandat şi după ce expiră mandatul domnului Băsescu, să nu mai stea toată ziua, cum stăteau Morar şi Papici, pe telefon cu Cotroceniul, să aibă un mandat de trei ani, să aibă stabilitate şi cu asta basta", a afirmat Ponta.

El a adăugat că, potrivit legii, Lucian Papici nu avea dreptul la un al treilea mandat, fiind înlocuit când şi-a terminat dosarele, iar cei care îi înlocuiesc sunt tot procurori din cadrul DNA, care au lucrat acolo şi în mandatul lui Daniel Morar.

Ponta a susţinut că e absolut hotărât să asigure independenţa DNA atât faţă de Guvern, Parlament sau coaliţia pe care o conduce, dar şi faţă de Macovei şi Morar, subliniind că este normală schimbarea conducerii la o instituţie publică.

"Ideea că nu mai poate să fie nimeni şef în România decât Morar sau Papici... Ei, na, mai pot să mai fie! Că nu poate să fie nimeni şef decât Băsescu... Ei, uite o să fie şi alţii. Şi nu moare România dacă nu mai sunt Băsescu şi Morar", a afirmat prim-ministrul.

Premierul a reiterat totodată că, în opinia sa, dosarele privind fraudele la referendum, la care a lucrat şi Lucian Papici, sunt dosare "politice"

"Îmi menţin opina (...) că dosarele împotriva celor care au votat la referendum sunt dosare politice, pornite de către Morar, Papici şi de către toată trupa, nu-mi schimb această părere şi cu asta basta", a arătat Ponta.

El a mai susţinut că astfel de schimbări, realizate conform legii, nu pot afecta raportul MCV, aşa cum a susţinut prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu.

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, răspunzând unei întrebări, că îşi reproşează faptul că a ieşit cu o declaraţie, după înlocuirea lui Papici, el arătând că nu trebuia să vorbească despre persoane.

"Trebuia să spun însă un lucru, pentru că ţine de ministrul Justiţiei şi ministrul Justiţiei e în Cabinetul meu, şi anume că s-a respectat legea, că susţinerile preşedintelui Băsescu sunt absurde şi împotriva legii, că este inacceptabil - asta mi se pare într-adevăr inacceptabil - ca preşedintele Băsescu să dea telefoane la procurorul general şi să-i spună să nu aplice legea. Foarte bine că a aplicat-o, conform legii", a spus Ponta.

El a arătat că îi place această dezbatere "politică" cu preşedintele Traian Băsescu şi i-a transmis acestuia că atunci când şi se termină al doilea mandat "pleci acasă".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ