Inspecţia Judiciară respinge proiectul lui Toader. "Autonomia instituţională", pusă în pericol Acum 8 minute Sursă: REALITAT

| 31 aug, 12:13

Inspecţia Judiciară reacţionează la pachetul de legi pe Justiţie propus de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre care spune că este "în contradicţie cu necesitatea asigurării autonomiei instituţionale a Inspecţiei Judiciare".

Într-o luare de poziţie transmisă către Realitatea TV, Inspecţia Judiciară arată că simpla independenţă operaţională, pe care legea o prevede şi în acest moment nu trebuie confundată cu autonomia instituţională, pusă în pericol de noile modificări propuse de Ministerul Justiţiei.

"Am spus-o şi cu alte ocazii că pentru realizarea eficientă a misiunii sale Inspecţia Judiciară ar trebui să se bucure de independenţă faţă de orice altă entitate.
Conducerea Inspecţiei Judiciare atrage atenţia asupra faptului că simpla independenţă operaţională, pe care legea o prevede şi în acest moment nu trebuie confundată cu autonomia instituţională, la care ministrul justiţiei a făcut referire ca alternativă la trecerea Inspecţiei Judiciare în cadrul Ministerului Justiţiei.
În acest context, proiectul de lege dat publicităţii ieri este în contradicţie cu poziţiile noastre pubice şi cu necesitatea asigurării autonomiei instituţionale a Inspecţiei Judiciare", se arată în punctul de vedere al Inspecţiei Judiciare transmis de Realitatea TV.

Potrivit proiectului de modificare a legilor Justiţiei publicat pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei, Inspecţia Judiciară va trece de la CSM la Ministerul Justiţiei, măsură "menită să asigure aplicarea principiului echilibrului puterilor în stat şi al controlului reciproc între acestea", potrivit iniţiatorilor proiectului.

Pachetul de legi propus de Ministerul Justiţiei a fost trimis miercuri spre avizare la CSM şi publicat, în cele din urmă, pe site-ul instituţiei.

Propunerile lui Tudorel Toader au fost criticate şi de Comisia Europeană. "Suntem îngrijorati de modul în care propunerile de modificare a legislației, anunțate pe 23 august, ar putea afecta independența justiției în cazul în care aceste modificări s-ar regăsi în textele de lege și ar intra în vigoare", a declarat miercuri Angela Cristea, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România, potrivit unui comunicat al institutiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ