Institutul de Fizică a Pământului despre un cutremur puternic în ROMÂNIA

| 28 apr, 14:56

Seismul de 7,8 magnitudine care a făcut ravagii în Nepal a adus  din nou în discuţie zona Vrancea, unde pământul se mişcă permanent, însă specialiștii de la Institutului Naţional pentru Fizica Pământului spun că o asemenea catastrofă este puțin probabil să se întâmple în România.

"Acum, în Vrancea este o activitate redusă. În luna aprilie, cel mai mare cutremur a avut magnitudinea 3,6. Asta ar putea să însemne că energia s-a consumat la începutul anului şi că se rearanjează plăcile. Vrancea nu poate genera un cutremur mai mare de 7,8. Din punct de vedere geologic este maximum posibil, după cum a calculat o comisie de specialişti, după 1977", a explicat Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Seismul din Nepal a fost rezultatul ciocnirii a două mari plăci tectonice, cea indiană şi cea euroasiatică, a explicat Gheorghe Mărmureanu, fostul director INFP, care a mai adăugat că Nepalul este predispus la cutremure catastrofale şi este chiar curios că au trecut 80 de ani de la ultimul cutremur de proporţii.

Citeşte şi: Cutremurul din Nepal: Capitala Kathmandu este posibil să se fi deplasat cu câțiva metri

Pe de altă parte, Mărmureanu explică că în România, specificul zonei din Vrancea este diferit, aici producându-se cutremure la mare adâncime, spre deosebire de Nepal unde a fost la suprafață.

"Noi suntem norocoşi. Avem o sedimentare foarte bună, puternică, argilă, care înghite energia, pentru că viteza undei seismice printr-o rocă de granit este de aproape 2.000 de ori mai mare ca la nisip. Deci este logic că nu se amortizează energia asta", a mai precizat Gheorghe Mărmureanu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ