Interesele cui le apără Merkel

| 17 oct, 2013

La mai puțin de o lună de zile după ce a fost reconfirmată de votul germanilor în funcția de cancelar al Germaniei, Angela Merkel se vede implicată într-un scandal care amenință să îi distrugă reputația atât în plan intern cât și internațional.

Conform informațiilor difuzate de către media germană, partidul cancelarului ar fi primit pe 9 octombrie o donație de câteva sute de mii de euro din partea familiei care deține concernul BMW, unul dintre principalii jucători de pe piața autoturismelor de lux din Germania, alături de Mercedes.

În mod normal, cei 690.000 de euro, donați de Johanna Quandt şi cei doi copii ai săi, Stefan Quandt şi Susanne Klatten, nu ar fi trebuit să stârnească prea mare interes din partea opiniei publice, în contextul în care familia care conduce BMW este o sursă constantă de finanțare pentru creștin-democrații cancelarului. Totuși, în contextul în care Germania se află angrenată în negocierile care se desfășoară la nivelul Uniunii Europene privind reducerea poluării auto, iar cancelarul a reușit să blocheze coborârea plafonului admis la 95 g/km, această donație a fost privită în mod firesc cu suspiciune.

Proiectul promovat de către Comisie dorea să impună o limită maximă a emisiilor de CO2 de 95 g/km începând cu 2020, după fixarea targetului de 130 g/km pentru 2015. Proiectul s-a lovit însă încă de la început de rezistența grupului ”Cars 21”, care reunește cei mai importanți constructori auto din lume (printre care se numără inclusiv BMW). Aceștia au avertizat că, pentru a îndeplini target-ul vizat de către UE pentru emisiile de CO2, producătorii ar fi trebuit să facă investiții majore în retehnologizare și reproiectare, dificil de finanțat în contextul în care piața auto la nivel mondial este în scădere.

Mai mult, BMW și Mercedes ar fi fost printre cei mai afectați producători din industria europeană de mașini. Astfel, în condițiile în care autovehiculele pe care aceștia le fabrică au emisii de dioxid de carbon peste medie, în comparație cu mașinile produse în Franța ori Italia, cei doi giganți ai industriei auto din Germania ar fi trebuit să facă eforturi financiare substanțiale pentru a se conforma noilor norme propuse de către UE.

În acest context, donația primită din partea proprietarilor BMW aruncă o lumină extrem de proastă asupra opoziției cancelarului față de proiectul de reducere a emisiilor de carbon pentru autovehicule. Angela Merkel apare astfel ca fiind promotoarea intereselor particulare ale unei companii, în defavoarea celor generale ale europenilor legate de protecția mediului.

Mai mult, decizia impusă de către Germania ar putea avea un cost substanțial în viitor. Astfel, conform firmei britanice de consultanţă Cambridge Econometrics, refuzul reducerii emisiilor maxime de CO2 admise pentru autoturisme va genera cheltuieli de sute de milioane de euro pentru programe de combatere e efectelor poluării și va genera o competitivitate mai redusă a industriei auto europene. Și, așa cum avertiza ministrul suedez al mediului, Lena Ek, ”urmările (...) vor apăsa greu pe umerii Germaniei în viitor”.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ