Intră în vigoare legea bonelor. Cine poate avea această profesie

| 18 mar, 19:07

Din luna martie, bonele vor putea lucra cu contract individual de muncă sau ca persoane fizice autorizate (PFA), graţie intrării în vigoare a legii nr. 167/2014 care reglementează acestă profesie, potrivit gandul.info.

Conform legii, orice persoană fizică poate deveni bonă, fie că este cetăţean român, fie străin, cu domiciliul sau reşedinţa legală în România, atât timp cât este calificată şi poate îndeplini o serie de condiţii.

Bona trebuie să îngrijească şi să supravegheze copilului, să îl hrănească şi să îi acorde primului ajutor în caz de îmbolnăvire sau de accidentare.

Ea trebuie, totodată, să îl ţină la curent pe părinte cu privire la evoluţia copilului şi la situaţiile deosebite care pot apărea cu privire la acesta şi trebuie să însoţească copilul la activităţile recreative, culturale, artistice, sportive sau şcolare ale acestuia, după cum se explică în legea nr. 167/2014.

Bona are, totodată, atribuţia de a-l ajuta pe copil în aceste activităţi şi de a-i dezvolta "deprinderi de viaţă independentă".

Cine poate lucra ca bonă

Legea spune că profesia de bonă poate fi exercitată de orice persoană fizică, din România sau din străinătate, care locuieşte, de regulă, în aceeaşi localitate cu copilul şi îndeplineşte mai multe condiţii. Acestea sunt:

- este cetăţean străin cu drept de muncă în ţara noastră şi posedă un titlu oficial de calificare recunoscut sau echivalat pentru profesia de bonă

- are capacitate deplină de exerciţiu

- este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei şi poate dovedi acest lucru printr-un certificat medical

- este aptă din punct de vedere psihologic şi dovedeşte acest lucru printr-un raport de evaluare eliberat în condiţiile legii

- nu are antecedente penale, cu excepţia celor săvârşite din culpă, dovedite prin certificat de cazier judiciar.

Nu pot lucra ca bone persoanele care au fost decăzute din drepturile părinteşti sau le-au fost interzise drepturile părinteşti ca pedeapsă complementară, suferă de boli cronice transmisibile sau sunt dependente de substanţe psihotrope, stupefiante sau de plante ori substanţe cu proprietăţi psihoactive.

Toate aceste condiţii se aplică şi pentru persoanele cu care locuiesc viitoarele bone, în cazul în care copilul va fi îngrijit acasă la ele.

Nu se califică pentru această profesie nici persoanele cărora li s-a retras atestatul de asistent maternal.

Tag-uri: bona, legea bonelor
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ