Sumă predestinată focului: Romgaz va investi în acest an 666 milioane lei în activităţi de explorare

| 19 iun, 2014

Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz va investi, în acest an, 666 milioane de lei în activităţi de explorare pentru descoperirea de noi zăcăminte de hidrocarburi, a anunţat joi, la Mediaş, conducerea companiei.

Societatea va avea o serie de direcţii de acţiune în acest sens, printre care stoparea declinului de producţie, descoperirea de noi resurse onshore, forare la mare adâncime, parteneriate în Marea Neagră şi parteneriate de explorare în Polonia şi Slovacia.

Potrivit conducerii Romgaz, în 2012 societatea a investit 180 milioane de lei, iar în acest an compania este pregătită să investească în explorare 666 milioane lei, adică de patru ori mai mult, întrucât descoperirile sunt tot mai rare, iar cantităţile tot mai mici.

Directorul general al Romgaz, Virgil Metea, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că principalele direcţii de acţiune ale Romgaz sunt legate de explorare, de menţinerea producţiei şi de stopare a pierderilor, iar menţinerea nivelului declinului de producţie presupune un efort investiţional deosebit.

'Acest declin de producţie se poate menţine dacă, pentru zăcămintele vechi luăm măsuri să le crească productivitatea, şi avem în vedere noi descoperiri, noi concesiuni. Asta înseamnă că pe concesiunile actuale activitatea se desfăşoară normal şi avem rezultate. Ne putem referi şi la domenii noi, cum este activitatea offshore. Şi alte zone, cum ar fi activitatea de foraje de mare adâncime, cu atingerea de parteneriate pe care le avem în marea Neagră, cum ar fi offshore-ul şi parteneriatele onshore din Slovacia şi Polonia, care sperăm să ne aducă rezultate şi, bineînţeles, focusându-ne în paralel pe oportunităţile de pe piaţă, piaţă regională, nu numai piaţă naţională', a afirmat Metea.

Directorul general al Romgaz a arătat că nu numărul de sonde ar fi important sau adâncimea de explorare, ci eforturile pe care compania trebuie să le facă.

'Pentru a putea veni cu ceva substanţial pe piaţă eforturile trebuie să crească. Că nu ne putem aştepta - deşi nu ar fi rău - la nişte descoperiri din acelea care să ne facă să stăm şi să aşteptăm numai să se consume. Deocamdată, ne încadrăm într-o rată de descoperire de 60-70%, dacă vom rămâne pe ea va fi foarte bine, asta înseamnă că în fiecare an venim cu un aport destul de important ca să ne atenuăm declinul. La diferenţa aceasta să spunem că suntem la aproape de 0 declin, asta e dată şi de consum, de jocul presiunilor în sistem, de felul în care, la un moment dat, se face exploatarea şi se corelează cu consumul din România. Diferenţele sunt foarte mici', a susţinut Virgil Metea.

Directorul general adjunct al Romgaz, Dumitru Rotar, a arătat, la rândul său, că în ceea ce priveşte zonele de interes, Romgaz analizează în permanenţă zone cu potenţial de care compania este interesată, având semnate o serie de acorduri de explorare şi exploatare.

'Dacă un declin natural mediu anual pentru zăcămintele noastre este de 7%, am reuşit să îl aducem sub 1%, iar pentru ultimii trei ani de zile declinul înregistrat este 0.(...) Anual reuşim să anulăm un declin de aproape 400 milioane de metri cubi. Acest lucru se întâmplă în principal datorită operaţiunilor pe care le executăm la cele peste 3.000 de sonde pe care le avem, care sunt facilitate în acest moment de existenţa unor noi tehnologii. În ultimii 5 ani am utilizat pe scară largă seismica 3D pentru a avea o imagine mult mai bună a zăcămintelor, pentru a vedea zone în care putem fora sonde noi, care pot fi aduse în exploatare (...) Avem 143 de zăcăminte comerciale. Acorduri de explorare-exploatare - avem două acorduri semnate cu statul român în care avem 100% cote de participare, unul începând din 2000, care priveşte 8 locuri de explorare (...) - trei în Transilvania, două în Moldova, două în Muntenia şi unul în Oltenia şi, din 2011, avem un acord petrolier pentru un bloc din partea de vest a ţării. În baza acestor acorduri desfăşurăm operaţiuni de explorare pentru noi zăcăminte convenţionale', a susţinut Rotar.

Acesta a spus că este din ce în ce mai dificil să fie descoperite noi acumulări de gaze şi, de aceea, compania este forţată să investigheze zone de mare adâncime, peste 3.000 de metri, care implică dificultăţi majore în ceea ce priveşte forajul sondelor şi condiţiile, presiuni şi temperaturi.

Rotar a precizat că majoritatea zăcămintelor Romgaz sunt în Bazinul Transilvaniei, care produc deasupra orizontului salifer, 2.800-3.200 metri, iar până în acest moment în zona presaliferă, sub 3.000 de metri, nu s-au descoperit acumulări de hidrocarburi.


'Intenţionăm ca în perioada următoare să executăm un număr de foraje prin care să identificăm aceste acumulări. Zăcămintele în sine, capcanele le-am identificat, acum urmează să verificăm prin foraje dacă acestea conţin sau nu hidrocarburi. A treia direcţie, explorarea zonelor de mare adâncime, în partea sudică a ţării, unde nu este prezent stratul de sare şi în zonele presalifere în zona Transilvaniei. În cei peste 100 de ani de exploatare am fost activi doar pe onshore, adică lucrări executate pe pământ, şi experienţa noastră este foarte limitată în ceea ce priveşte zona offshore. Totuşi, începând cu anul 2012, deţinem cote de participare în două blocuri din Marea Neagră -Rapsodia şi Trident - sunt zone de apă adâncă, deţinem 10% împreună cu Lukoil. În 2013, am semnat pentru o cotă de participare într-un alt bloc, de 10%, împreună cu EXXON Mobile şi OMW Petrom. Noi deţinem cote de participare, nu suntem operatori, unul dintre motive, nu avem experienţă. Una dintre cele mai importante caracteristici ale activităţii de explorare şi producţie gaze naturale o reprezintă faptul că necesită investirea unor sume foarte mari de bani, care sunt însoţite de riscuri', a subliniat Dumitru Rotar.

Tag-uri: investiţii, romgaz
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ