Iohannis a chemat partidele la consultări

| 04 iun, 15:01

Consultările de la Palatul Cotroceni dintre președintele Klaus Iohannis și partidele parlamentare au început cu PNL, primul partid invitat. Șeful staului i-a felicitat pe liberali pentru rezultatele obținute la alegerile europarlamentare, cel mai bun scor din istoria post-decembristă a PNL.

La finalul întâlnirii cu Iohannis, Ludovic Orban a spus că referendumul pentru revizuirea Constituției ar trebui să aibă loc odată cu prezidențialele din această toamnă.

Președintele mai are programate marţi consultări cu reprezentanţiiUDMR.

Consultările vor continua miercuri cu reprezentanţii PMP, ALDE, grupului parlamentar PRO Europa, grupului parlamentar al minorităţilor naţionale şi PSD.

Cele mai importante momente ale consultărilor:

Ora 14:43 – S-au încheiat consultările cu USR. Declarații Dan Barna:

  • voiam ca reforma constituțională să fie un pic mai largă
  • președintele a fost de acord ca inițiativa ”Fără penali în funcții publice” trebuie să facă parte din această revizuire
  • am discutat și pe marginea moțiunii de cenzură și am analizat diverse scenarii din perspectiva că moțiunea ar putea să treacă. Noi am rămas fermi referitor la apărarea statului de drept și, din această perspectivă, sperăm ca legile justiției și Codurile să revină în Parlament și să le aliniem recomandărilor Comisiei de la Veneția
  • dacă moțiunea trece, se poate vorbi de un guvern interimar, fie de un nou guvern. I-am transmis președintelui poziția noastră: e greu pentru orice guvern non-PSD să funcționeze cu această majoritate, ar fi ideea alegerilor anticipate după prezidențiale
  • susținem parlamentar orice variantă de Guvern non-PSD, cu acele condiții pe care le-am anunțat
  • noi; am spus de șase luni, un an aproape, că varianta corectă moral pentru România sunt alegerile anticipate. USR își va asuma guvernarea în momentul în care vom avea alegeri și o validare a unei noi componențe a Parlamentului. E total nerealist că un guvern poate să funcționeze cu această majoritate. Nu poți să faci lucruri semnificative în România cu oamenii pe care i-a uitat Liviu Dragnea prin Parlament
  • în urma unor alegeri anticipate sau la termen, dacă prin decizia electoratului se impune să avem o colaborare cu PNL, vom face asta
  • am discutat cu dl președinte despre numirea lui Peter Eckstein Kovacs la Avocatul Poporului. Se coagulează o susținere destul de mare. Este un exemplu că putem colabora foarte bine cu partidele din opoziție
  • OUG pentru alegerea uninominală a președinților de CJ este izvorâtă din teama PSD că vor pierde alegerile locale. Se folosește din nou abuziv instrumentul OUG. Care era urgența? Arată un PSD în derivă, un PSD disperat să securizeze voturile pe care nu le mai are
  • reducerea numărului de parlamentari la 300 este un obiectiv din programul de guvernare al USR

Ora 14:05 – A ajuns la Palatul Cotroceni și delegația USR, compusă din preşedintele Dan Barna, Cristina Prună, liderul grupului din Camera Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu, vicepreşedinte, George Dircă, preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate din Senat, Silviu Dehelean, secretar al Camerei Deputaţilor şi membru în Comisia juridică.

Ora 13:10 – S-au încheiat consultările cu PNL. Declarații Ludovic Orban:

  • „Poziţia exprimată de noi este foarte simplă. Voinţa cetăţenilor care s-a manifestat în cadrul referendumului convocat de preşedintele României, referendum validat cu un scor extrem de mare, reprezintă lege pentru noi şi PNL susţine toate demersurile preşedintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni la referendum. Am abordat şi subiectul legislaţiei în domeniul Justiţiei, susţinem clar ideea de refacere a dezbaterilor publice pentru a genera o legislaţie europeană în domeniul Justiţiei, care să fie conformă cu recomandările din MCV, care să ţină cont de recomandările date de Comisia de la Veneţia şi de Grupul Statelor Anticorupţie. PNL va susţine toate iniţiativele de revizuire a Constituţiei şi orice alte iniţiative care sunt necesare pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni şi pentru a asigura că voinţa cetăţenilor care s-a transmis extrem de puternic în cadrul acestui referendum şi anume că România trebuie condusă de oameni cinstiţi, corecţi, care respectă legea, această voinţă să fie transpusă în realitate. (…)”, a spus Orban.Orban a afirmat că delegaţia a prezentat poziţia PNL „de susţinere necondiţionată a propunerilor de revizuire a Constituţiei pe care le va formula preşedintele României la dezbateri în Parlament şi în cadrul referendumului de revizuire a Constituţiei”.”O spun apăsat. Nu cred că poate un partid politic din România, astăzi, care este reprezentat în Parlamentul României şi care vrea să supravieţuiască următoarelor alegeri să nu susţină voinţa exprimată de cetăţeni în cadrul referendumului convocat de preşedintele României”, a precizat Orban, la finalul consultărilor delegaţiei PNL cu preşedintele Klaus Iohannis.El a afirmat că, din punctul său de vedere, ar fi o soluţie bună ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să aibă loc odată cu alegerile prezidenţiale.”Există o procedură privitoare la revizuirea Constituţiei, o procedură care stabileşte mai mulţi paşi. Din punctul meu de vedere, ar fi o soluţie foarte bună să se ajungă la referendum odată cu alegerile prezidenţiale, pentru că dacă tot organizăm scrutinul de alegeri prezidenţiale este şi mai bine şi mai potrivit şi mai ieftin ca să organizăm şi referendumul de revizuire a Constituţiei cu ocazia acestor alegeri”, a spus Orban.Liderul PNL a subliniat că aceste modificări trebuie să aibă loc cât mai repede posibil, motivând că anumite forţe politice ar putea folosi „practica tergiversării” pentru a amâna adoptarea acestor modificări în speranţa că poate nu vor fi adoptate.

Ora 12:30 – Klaus Iohannis îi felicită pe liberali pentru scorul de la europarlamentare: ”Felicitări pentru rezultat, domnule orban. felicitări, două organizații cu rezultate peste așteptări (către reprezentanții PNL Alba și Bistrița-Năsăud).

Ora 12:27 – Delegația PNL, compusă din preşedintele partidului, Ludovic Orban, deputaţii Raluca Turcan, Florin Roman şi Ion Ştefan şi preşedintele PNL Bistriţa, Ioan Turc, a ajuns la Palatul Cotroceni. Partidul Naţional Liberal este prima formaţiune cu care preşedintele Iohannis se consultă pentru stabilirea „direcţiilor de acţiune necesare punerii în aplicare a referendumului naţional din 26 mai”.

Ora 12:05 – Înainte de începerea consultărilor, Iohannis face declarații presei:

  • ”Constituția trebuie revizuită în sensul implementării referendumului, nu e de dorit acum o revizuire largă / Referendumul de validare a revizuirii Constituției trebuie să fie suprapus peste următoarele alegeri: prezidențiale, locale sau parlamentare” – detalii aici
  • despre votul din Senat de respingere a cererii procurorilor în cazul Tăriceanu: Jalnic, jalnic, rușinos – detalii aici

…..

Preşedintele Klaus Iohannis se va consulta, marţi, cu PNL, USR şi UDMR pentru stabilirea „direcţiilor de acţiune necesare punerii în aplicare a referendumului naţional din 26 mai”.

Aceste consultări vor începe la ora 12,00 cu delegaţia PNL, de la ora 14,00 fiind programate cele cu delegaţia USR şi de la 15,00 cu delegaţia UDMR.

Consultările vor continua miercuri cu reprezentanţii PMP, de la ora 11,00, ALDE – ora 12,00, grupului parlamentar PRO Europa – ora 13,00, grupului parlamentar al minorităţilor naţionale – ora 14,00 şi Partidului Social Democrat, de la ora 15,00.

Iniţial, consultările cu PSD erau programate pentru marţi, însă la solicitarea premierului Viorica Dăncilă au fost reprogramate pentru miercuri.

Delegaţia PNL care va participa, marţi, la consultările de la Palatul Cotroceni va fi formată din preşedintele partidului, Ludovic Orban, deputaţii Raluca Turcan, Florin Roman şi Ion Ştefan şi preşedintele PNL Bistriţa, Ioan Turc.

„Mandatul este foarte clar. Pentru noi voinţa exprimată de cetăţeni în cadrul referendumului este literă de lege şi vom susţine toate demersurile iniţiate de preşedintele României pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni în cadrul referendumului”, a precizat, luni, preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Delegaţia USR va fi formată din preşedintele Dan Barna, Cristina Prună, liderul grupului din Camera Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu, vicepreşedinte, George Dircă, preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate din Senat, Silviu Dehelean, secretar al Camerei Deputaţilor şi membru în Comisia juridică.

Potrivit unui comunicat al USR, pe lângă subiectul referendumului, parlamentarii formaţiunii vor discuta cu preşedintele Klaus Iohannis şi despre propunerea Opoziţiei pentru Avocatul Poporului.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, joia trecută, o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament prin care ia invitat la consultări la Palatul Cotroceni, pe 4 şi 5 iunie, pentru stabilirea „direcţiilor de acţiune necesare punerii în aplicare a referendumului naţional din 26 mai”.

Precedentele consultări iniţiate de şeful statului au avut loc pe 11 şi 12 aprilie, tema de la acea dată fiind „situaţia din Justiţie”. La respectivele consultări ALDE nu a trimis niciun reprezentant. La finalul acelor consultări, preşedintele Iohannis a anunţat convocarea unui referendum pentru data de 26 mai.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ