Iohannis: Ceea ce îşi doreşte România este ca Marea Neagră să fie declarată în NATO zonă de interes strategic

| 29 iun, 20:07

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că România îşi doreşte ca Marea Neagră să fie declarată în NATO zonă de interes strategic la summitul de la Madrid, precizând că, la cum arată lucrurile, ţara noastră va obţine acest lucru.

 

Iohannis a fost întrebat, miercuri, la Madrid, la summitul NATO, dacă zona Mării Negre va fi declarată una de interes strategic.
“Marea Neagră este extrem de importantă pentru România şi cred că pot să spun că a fost meritul nostru că la summitul din Varşovia din 2016 s-a decis elaborarea prima dată a unei strategii NATO pentru zona Mării Negre, iar acum, dacă vedem ce se întâmplă, Rusia a pornit războiul de pe mare împotriva Ucrainei, din Marea Neagră, nu din altă mare. Deci, Marea Neagră este o zonă de război şi nu ne place acest lucru. Nici în NATO lumea nu este evident mulţumită de această situaţie şi e clar că trebuie o abordare mult mai largă, mult mai aprofundată, drept pentru care iarăşi noi am insistat foarte mult ca zona Mării Negre să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO”, a declarat Iohannis.
El a precizat că în ultimul timp au fost foarte multe exerciţii militare pentru apăra zona litoralului.
“Noi oricum facem tot ce putem să facem la nivel de dotare şi probabil vă amintiţi că au fost şi foarte multe exerciţii şi foarte multe dotări specifice pentru zona litoralului, pentru a apăra zona litoralului. Acestea poate vor continua, iar ceea ce îşi doreşte România este asta: Marea Neagră să fie declarată în NATO zonă de interes strategic, şi asta după cum arată locurile, vom obţine”, a explicat Iohannis.
Iohannis a mai fost întrebat dacă Marea Neagră devine zonă strategică vom avea acolo grupări permanente de luptă şi dacă se va trece de la planuri naţionale de apărare la planuri regionale.
“Aceste planuri militare prevăd cum se mişcă trupele şi cum se intervine, cum se acţionează în cazul în care va fi nevoie. Există planuri şi acum la nivel NATO. Şi iarăşi pot să vă spun că aceste planuri au apărut în bună măsură datorită insistenţelor noastre. A avut loc în 2014 un summit în Wales, unde s a discutat pe atunci ocuparea Crimeei. Toată lumea a fost revoltată, dar nu s-a elaborat niciun plan concret. Noi am sesizat acest lucru şi atunci a început elaborarea unor planuri foarte concrete”, a declarat Iohannis.
El a precizat că România doreşte o prezenţă permanentă a trupelor aliate la Marea Neagră.
“Acum lucrurile avansează bine şi este clar că pe flancul estic, pentru a putea genera un răspuns solid în cazul unui atac rusesc, este nevoie ca toate forţele să fie corelate, mişcările să fie corelate. Asta înseamnă un plan de intervenţie regional. Şi da, noi ne dorim o prezenţă permanentă a trupelor aliate. Majoritatea celor care sunt acum în România vin acolo pe bază rotaţională, adică tot timpul sunt cam acelaşi număr de militari, dar ei se rotesc şi între naţiuni şi între diferite unităţi militare. Noi credem că o prezenţă permanentă, stabilă nu este mai potrivită în această perioadă şi înspre asta dorim să mişcăm lucrurile”,a menţionat Iohannis.

 

Tag-uri: iohannis
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ