IOHANNIS, criticat de Deutsche Welle: Gestul său nu face bine nimănui

| 16 ian, 17:54

Apar primele reacții în urma gafei președintelui Klaus Iohannis care, cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, a publicat pe Facebook un citat trunchiat aparținând poetului.

Iohannis ”a căzut victimă curentului, care îl serbează pe Eminescu într-o atmosferă de ignoranţă pioasă. (...) Gestul preşedintelui nu face bine nimănui. A-l omagia pe Eminescu, cu citări trunchiate îl falsifică pe autor şi îl face de nerecunoscut, iar publicul larg continuă să fie încurajat în cultul său idolatru.”, susține jurnalistul Horaţiu Pepine, într-un articol publicat pe site-ul DW în limba română.

Președintele a citat un fragment dintr-un articol publicat în ziarul Timpul în 1881: ”A fi bun român nu e un merit, nu e o calitate sau un monopol special, ci o datorie pentru orice cetăţean al acestui stat.” Din citatul original au fost eliminate însă unele fragmente care dădeau sensul ințial al textului prin care Eminescu îi critica pe ”grecoteii” liberali ai vremii, ”d-nii Cariagdi şi Carada”.

Astfel, jurnalistul susține că ”preşedintele a trunchiat citatul tocmai ca să evite trimiterea maliţioasă la originea etnică a adversarilor şi, deopotrivă, la drepturile de preemţiune ale românilor neaoşi”.

”Sunt şi dintre aceia care îl citează (pe Eminescu - n.r.) în cunoştinţă de cauză, dar cei mai mulţi se lasă purtaţi de valul călduţ de sentiment patriotic, fără să întrezărească conturul colţuros al ideilor”, mai spune Horaţiu Pepine. 

Jurnalistul precizează și că Eminescu este în România un motiv de conflict politico-ideologic. El sugerează că o reeditare a scrierilor politice ale lui Eminescu ar fi necesară, dacă ar avea la bază intenții culturale și nu ar fi văzută ca o sursă de inspirație pentru politica din prezent.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 sep, 04:28
Igorpel
Лоукост украина 2021
Каждый из нас любит почитать СМИ или посмотреть Youtube, что узнать что делается в мире и Украине.
Но очень важно чтоб источник новостей был честный и Вы не получали вредную информацию.
Я нашел очень хороший источник новостей и советую его Вам - https://ukr-life.com.ua/
Последнее время изучаю новости только здесь.
Так же вот несколько из свежих статей, которые просто сбивает с ног:
https://ukr-life.com.ua/povyshenie-zarplaty-policii-v-ukraine/
https://ukr-life.com.ua/rozmir-pensi%D1%97-po-invalidnosti-dlya-1-2-ta-3-grupi-v-ukra%D1%97ni/
https://ukr-life.com.ua/kurs-dollara-na-iyun-2018-v-ukraine/
https://ukr-life.com.ua/kurs-dollara-na-iyul-2018-v-ukraine/
https://ukr-life.com.ua/socialnye-vyplaty-na-detej-v-ukraine/

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ