Iohannis: Decizia CCR nu schimbă cu nimic situația politică. Guvernul e obligat să meargă în fața Parlamentului

| 18 sep, 17:14

Klaus Iohannis a declarat miercuri seara că decizia Curții Constituționale, care a stabilit că președintele este obligat să numească miniștrii interimari propuși de premier, dar nu și să numească miniștri plini, „nu schimbă cu nimic situația politică” actuală iar Viorica Dăncilă este „obligată” să meargă în fața Parlamentului pentru un vot de încredere.

 

„Prima observație pe care aș face-o: decizia CCR nu schimbă cu nimic situația politică în care se află guvernul României de mai bine de trei săptămâni. Guvernul nu mai are aceeași compoziție, prin plecarea ALDE și premierul e obligat să meargă în fața Parlamentului să ceară un vot de încredere”, a spus Iohannis, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni.
Președintele a constat „cu satisfacție” că și Curtea Constituțională „a ajuns în mod corect și inevitabil la aceeași concluzie: guvernul Dăncilă și-a pierdut legitimitatea și trebuie să meargă în fața Parlamentului”.

„Celelalte chestiuni” legate de numirea sau nu a miniștrilor interimari sau plini „sunt de fapt blocaje generate de refuzul premierului de a se prezenta în fața Parlamentului, acolo unde trebuia să meargă din capul locului”, a argumentat Klaus Iohannis.

În ceea ce privește decizia legată de „punerea în aplicare a hotărârii CCR”, aceasta va luată după publicarea și analiza deciziei Curții, a precizat Klaus Iohannis.

„Dar dacă doamna premier dorește așa cum se tot exprimă în public să se pună capăt crizei guvernamentale, soluția e simplă: doamna premier, poftiți în fața Parlamentului pentru votul de validare”, a mai spus președintele Iohannis.

Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea Guvernului, care a reclamat un conflict juridic de natură constituțională după refuzul șefului statului de a numi miniștrii interimari propuși de premierul Viorica Dăncilă, după plecarea ALDE de la guvernare.


Potrivit CCR, revocarea și stabilirea interimarilor este atributul premierului, iar președintele trebuia să semneze decretele în acest sens.

De asemenea, Curtea a decis că președintele era obligat să semneze decretul de revocare a Anei Birchall de la Justiție, dar nu era obligat să numească un ministru plin în locul ei, pentru care era propusă Dana Gârbovan.

 

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ