Iohannis: E important ca întreg flancul estic al NATO să fie consolidat

| 18 mai, 13:08

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că este importantă o "abordare echilibrată" în ceea ce priveşte consolidarea flancului estic al NATO, în sensul că măsurile trebuie să vizeze atât partea sudică, cât şi partea nordică a acestuia.

"Pe flancul estic al NATO există ameninţări în partea nordică a flancului, aici evident că vorbim azi despre Lituania, există ameninţări în partea sudică a flancului, aici e vorba în special despre România, dar pentru NATO noi credem că e important ca întreg flancul estic să fie bine consolidat, să avem o poziţie foarte solidă. (...) În ansamblu, e important să existe o abordare echilibrată, adică să nu existe măsuri considerabil mai importante într-o parte, iar în cealaltă parte să apară o oarecare slăbire. Această abordare echilibrată e importantă pentru a da putere întregului flanc. Nu e bine şi nu e de dorit ca o parte a flancului să fie slăbită, fiindcă în acest fel întreaga construcţie ar fi slăbită, în loc să fie întărită", a spus Iohannis aflat în vizită la Vilnius, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său Dalia Grybauskaite. 

Pe de altă parte, şeful statului român a afirmat că retorica rusă referitoare la inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu este parte a unei strategii de comunicare a Moscovei. 

"Faptul că acum există o retorică rusească ce acuză NATO, România pentru inaugurarea facilităţii de la Deveselu face parte din strategia de comunicare elaborată în Rusia şi care are o anumită tendinţă de a arăta că lucrurile sunt îndreptate împotriva Rusiei. Scutul din care face parte Deveselu nu e o structură îndreptată împotriva Rusiei, lucru pe care l-am mai spus şi îl vom spune în continuare din simplul motiv că aşa este", a punctat preşedintele. 

Şeful statului lituanian a subliniat că apărarea statelor membre NATO este o chestiune care ţine de Alianţă. "Noi suntem membri NATO şi apărarea acestei zone e o chestiune care ţine de NATO şi nu de alte ţări", a spus Grybauskaite, salutând "dislocarea sistemului antirachetă în România" şi precizând că Lituania sprijină aceste iniţiative.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ