Iohannis, înainte de Consiliul European: Voi exprima clar nevoia de solidaritate cu Ucraina

| 26 oct, 19:11


Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, înainte de Consiliul European, că va transmite la reuniune nevoia de sprijin şi de atenţie pentru Ucraina.

 

"Voi exprima clar nevoia de solidaritate cu Ucraina, nevoia de sprijin pentru Ucraina şi nevoia de atenţie faţă de Ucraina. (...) Ucraina este lângă noi, este ţara care va deveni parte din Uniunea Europeană", a spus preşedintele.
O altă temă majoră pe agenda Consiliului este situaţia din Orientul Mijlociu.
"Aici lucrurile au devenit foarte complicate după atacul terorist pe scară largă. A început o etapă în care, din păcate, în plan umanitar s-a putut rezolva foarte puţin. Sunt în continuare şi cetăţeni de-ai noştri blocaţi în Gaza. Lucrurile devin din ce în ce mai complicate acolo şi este o situaţie care clar necesită o discuţie aprofundată în Consiliu", a arătat el.
Şeful statului a mai precizat că tema "probabil cea mai complicată, cum toată lumea poate să îşi imagineze, este cea legată de bani".
"Trebuie să rediscutăm bugetul multianual al Uniunii Europene. De când a fost aprobat acest buget, lumea s-a schimbat, au apărut crize peste crize, peste crize. Avem cele două războaie, în Ucraina şi în Israel. Avem nevoie de bani în plus. Atât de simplu este şi nu cred că cineva poate să exprime această realitate altfel, lucru constatat de Comisie de mai multă vreme. Este însă complicat. Dacă se realocă bani, atunci proiectele în vigoare riscă să nu mai primească finanţare şi aşa ceva pentru mine este inacceptabil. Deci eu voi pleda clar pentru păstrarea banilor care au fost alocaţi pe coeziune, pe convergenţă, pe agricultură, şi alte proiecte care sunt vitale pentru noi, însă e nevoie de soluţii pentru finanţări suplimentare, de care avem foarte mare nevoie acum. Deci o discuţie pe MFF, pe Cadrul Financiar Multianual, va avea loc şi va fi foarte complicată", a detaliat el.
De asemenea, Iohannis a spus că discuţia pe migraţie se va concentra "mai degrabă pe aspectul extern al acestui fenomen şi nu pe mişcările din interiorul Uniunii".
"După părerea mea, răspunsul aici este clar: graniţa exterioară a Uniunii Europene trebuie consolidată, lucru pe care noi, în România, l-am făcut demult. Deci, graniţa noastră este graniţă externă a Uniunii şi o protejăm foarte bine", a susţinut Klaus Iohannis.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ