Iohannis, prima reacţie după alegerile parlamentare: ”Nu există un câştigător al alegerilor”

| 07 dec, 18:21

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că nu există un câştigător al alegerilor parlamentare, că PNL şi USR au obţinut mai multe voturi decât în 2016, concluzia sa fiins că centru-dreapta are peste 50%, iar PSD poate să rămână în afara deciziei politice.

 

El a mulţumit tuturor celor care au votat, garantându-le că fiecare vot va fi luat în considerare. El a remarcat că sunt şi mulţi români nemulţumiţi de el, de partide, de întreaga clasă politică.
”Alegerile s-au terminat şi pot să trag primele concluzii. Daţi-mi voie prima datĂ să vă mulţumesc tuturor celor care aţi ieşit din casă, aţi mers la secţie şi aţi votat. Vă garantez că fiecare vot contează. În acelaţi timp însă trebuie să fim foarte sinceri – participarea la vot a fost redusă şi este foarte clar că sunt mulţi români care fie nu au primit suficientă informaţie despre aceste alegeri, fie sunt pur şi simplu nemulţumiţi – de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate. Eu văd aceste lucruri şi e important ca toţi politicienii să vadă aceste lucruri. Aceste motive trebuie elucidate şi sunt foarte hotărât ca în următoarea perioadă, împreună cu Guvernul care se va forma, să analizăm toate aceste chestiuni”, a afirmat preşedintele.
Preşedintele a subliniat că rezultatele alegerilor arată că nu există un câştigător clar ar acestor alegeri, iar dacă ne uităm pe rezultatele provizorii momentan vedem că PNL în 2016 obţinuse 20%, acum a obţinut 25%, deci o creştere clară. USR între timp, împreună cu PLUS a obţinut în 2016 8%, între timp au 15%, evident o creştere, iar PSD, care obţinuse 45%, a scăzut dramatic la 29%.
”Este deci clar, dacă adunăm aceste rezultate, că partidele de centru dreapta împreună au obţinut peste 50% din voturile valabil exprimate. Pot să vă spun că acesta a fost obiectivul meu şi din acest motiv a trebuie să mă exprim un pic mai des în public în ultimele săptămâni. În acest fel PSD-ul poate în fine, după un ciclu întreg de alegeri, PSD-ul poate să rămână în afara deciziei politice”, a declarat Iohannis.
El a precizat că se cristalizează o coaliţie de centru dreapta care va putea să propună un Guvern de coaliţie.
”Peste câteva zile voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul parlament. Noul Guvern care va fi format, va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult aşteptate şi de multe ori amânate, va gestiona campania de vaccinare şi cu siguranţă, în cel mai scurt timp, va prezenta un proiect de buget pentru anul 2021, împreună cu modul în care vor fi atraşi banii europeni”, a conchis Klaus Iohannis.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ