Iohannis se întâlnește azi cu premierul Dăncilă, în disputa privind BNR și vizita în Israel

| 27 apr, 09:32

Preşedintele Iohannis se întâlnește vineri la ora 11.00, la Palatul Cotroceni, cu premierul Viorica Dăncilă şi, posiibil, cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după ce președintele s-a oferit să medieze relația tensionată dintre Guvern și BNR.

Klaus Iohannis a precizat că o va întreba pe Viorica Dăncilă cu ce ocazia a plecat în Israel, fără s sufle o vorbă. "Dacă PSD-ului nu îi convine, EU SUNT PREŞEDINTELE republicii, eu răspund de politica externă," a declarat Klaus Iohannis.

Referindu-se la discuţiile despre evoluţia inflaţiei şi a dobânzilor, Klaus Iohannis a anunțat că va încerca o mediere între Guvern şi Banca Naţională a României şi că îi va chema la Cotroceni "şi pe unii, şi pe alţii".

A existat deja o întâlnire între președinte și guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, în timp ce oficialii guvernamentali au negat existența unui conflict între Executiv și banca centrală.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici a fost uşor iornic la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, care şi-a asumat rolul de mediator între cele două instituţii.

"Nu trebuie să fie cineva din afară să stea între noi şi Banca Naţională, pentru a media ce? Ne-am întâlnit, ne vom mai întâlni, premierul se va întâlni cu guvernatorul joia viitoare (3 mai - n.r.). Dacă părţile nu-şi exprimă această dorinţă de a fi mediate, de ce să fie cineva care să vrea cu orice preţ să medieze?", a spus Teodorovici.

Ce au discutat șeful statului și Mugur Isărescu

Preşedintele Klaus Iohannis a disuctat, miercuri, la Cotroceni, cu conducerea BNR despre evoluţia inflaţiei şi a dobânzilor la credite.

Potrivit comunicatului oficial, şeful statului a subliniat nevoia de independenţă a BNR, în timp ce guvernatorul Mugur Isărescu a precizat din nou că nu policile băncii centrale au dius actuala situaţie financiară nefavorabilă româniior.

În comunicatul oficial al preşedinţiei se spune că "a fost analizată situația macroeconomică existentă, context în care Președintele României a subliniat că este esențială independența BNR în legătură cu deciziile de politică monetară, aceasta fiind o condiție fundamentală pentru un stat membru al Uniunii Europene.

În acest sens, președintele Klaus Iohannis a menționat că Banca Națională a României trebuie să urmărească, cu responsabilitate și determinare, obiectivul fundamental de asigurare a stabilității prețurilor, astfel încât veniturile românilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare.

Guvernatorul BNR a prezentat principalii factori ai creșterii prețurilor, arătând că influențele semnificative provin din componente aflate în afara sferei de acțiune a politicii monetare.

Referitor la problema coordonării politicilor economice, Klaus Iohannis apreciază că aceasta nu înseamnă că politicile unor autorități să fie subordonate obiectivelor altora. (....)," se spune în comunicatul Administraţiei prezidenţiale.

Şeful statului a mai precizat că atât Guvernul, cât și Banca Națională trebuie să evite abordările concurențiale, pentru a avea o cooperare instituțională eficientă, în condiții de echilibru și responsabilitate față de interesele economice ale ţării.

La finalul întrevederii, președintele României și-a exprimat speranța că vor exista discuții între Guvern și BNR în perioada imediat următoare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ